Hallitukselle kirjallinen kysymys kidutettujen turvapaikanhakijoiden käännytyksistä

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen kidutettujen turvapaikanhakijoiden käännytyksistä.

Suomi palauttaa tiettävästi vuosittain kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita kotimaahansa. Monelle heistä tämä voi tarkoittaa kuolemantuomiota kotimaassaan. Elorannan mukaan tiedossa on tapauksia, joissa kotimaahansa palautettuun ei ole enää saatu yhteyttä palautuksen jälkeen.

Eloranta muistuttaa, että Suomi on allekirjoittanut YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen yleissopimuksen vuonna 1989.

- Tällaisia käännytyspäätöksiä tehtäessä rikotaan vakavalla tavalla ihmisoikeuksia. Tällaista ei saisi tapahtua, eikä asialta pidä sulkea silmiä. Nyt on pikimmiten saatava muutosta niin, ettei tällaisia käännytyspäätöksiä enää tehtäisi, Eloranta vaatii.

Kansanedustaja ihmettelee Maahanmuuttoviraston asennetta asiassa

- Maahanmuuttovirasto perusteli käännytyspäätöksiä sillä, että pelkkä kidutuksen uhriksi joutuminen ei aina riitä turvapaikan tai muunkaan oleskeluluvan perusteeksi, vaan harkinnassa otetaan huomioon muun muassa hakijan kotimaan olot.

- Kuitenkin esimerkiksi seurakuntien maahanmuuttajatyöntekijät ovat huomanneet, että tiedot eri maiden turvallisuustilanteesta laahaavat joskus parikin vuotta perässä, eikä muutoksia ole aina ehditty ottamaan huomioon, Eloranta huomauttaa.

Lue myös: Maahanmuuttoviraston kidutuskantaa paheksutaan

Maahanmuuttovirasto: Pelkkä kidutus ei ole oleskelulupaperuste