Halla-aho Mogadishuun? – neuvottelut käynnissä

Halla-ahoPentikinen

Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen ja kansanedustaja Jussi Halla-aho keskustelevat ensi viikolla siitä, lähteekö Halla-aho Pentikäisen mukana tutustumaan Somaliaan.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps), esitti elokuussa, että Somalian Mogadishussa matkailevien Suomessa asuvien somalien pakolaisasema ja toissijainen suojeluasema olisi lakkautettava. Hän teki eduskunnassa kirjallisen kysymyksen. "Koska osa pakolaisaseman tai toissijaisen suojeluaseman saaneista Suomen somaleista lomailee Somaliassa, heidän ei enää voida katsoa tarvitsevan Suomen tarjoamaa suojelua. Lisäksi turvapaikkapäätöstä Suomessa odottavien somalien tilanne on lähtömaan olosuhteiden osalta selvästi muuttunut", Halla-ahon kirjoitti.

Pian Halla-ahon edesottamuksista hätkähtänyt Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kutsui julkisesti Halla-ahon tutustumaan todelliseen tilanteeseen Mogadishussa. Pentikäinen kertoo Ulkomaanavun lähettäneen heti tämän jälkeen Halla-ahon avustajalle tapaamispyynnön asiaan liittyen. Vastausta ei kuulunut.

Viime viikolla Halla-aho kuitenkin kertoi Kotimaa24:lle, ettei tapaamispyyntö ole tullut hänelle asti, mutta hän on valmis edelleen tietyin ehdoin harkitsemaan matkaa. Kirkon Ulkomaanapu otti välittömästi uudestaan yhteyttä Halla-ahoon, mikä johti tapaamisen järjestämiseen.

Jussi Halla-ahon mukaan mahdollinen matka riippuisi täysin Somalian olosuhteista. Jos Pentikäinen voisi uskottavalla tavalla taata hänen turvallisuutensa, hän olisi valmis harkitsemaan vakavasti matkaa.

- Hienoa, että Halla-aho harkitsee Somaliaan lähtöä. Pidän tärkeänä, että hänellä olisi mahdollisuus saada ensi käden tietoa maasta, koska hän on ottanut ja ottaa varmaan jatkossakin kantaa siihen liittyviin asioihin. Kirkon Ulkomaanapu on valmis ottamaan vastuun matka- ja turvallisuusjärjestelyistä. Jos matka toteutuu, aion pyytää normaaliin tapaan eduskunnan apua Halla-ahon matkakustannusten kattamiseksi, Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen sanoo.

Mistä ensi viikolla neuvotellaan?

- En minä tiedä. Pentikäinen ehdotti tapaamista. Tavataan sitten. Odotan, että Pentikäinen kertoo, mitkä matkan pointti olisi, Halla-aho toteaa Kotimaa24:lle keskiviikkona.

Tuntuuko tarpeelliselta mennä Somaliaan?

- Ei lainkaan tunnu.

Olisiko se pakkopulla?

- Eihän minun ole sinne mikään pakko mennä.

Jos voisi ennustaa, toteutuuko matka vai ei?

- Enhän minä tiedä, toteutuuko, en ole vielä kuullut mitä Pentikäisellä on sanottavana, Halla-aho vastaa.