Filippiineillä parlamentin alahuone haluaa laillistaa avioerot – senaatti, presidentti ja piispat vastustavat

Filippiinit ottivat askeleen kohti avioeron virallistamista maaliskuussa, kun parlamentin alahuone eli edustajainhuone ilmoitti tukevansa lakia, joka laillistaisi avioerot. Presidentti Rodrigo Duterte ja maan piispat kuitenkin vastustavat tätä. Filippiinit on Vatikaanin ohella ainoa valtio, jossa ei mahdollista saada avioeroa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Katolinen kirkko Filippiineillä totesi, että hallituksen ei tulisi koskaan mahdollistaa avioeroa vaihtoehtona vaan sen pitäisi ratkaista esimerkiksi hyväksikäyttötilanteet muiden lakien avulla.

– Opetamme, että avioliittoa ei voi koskaan rikkoa, sanoi Jerome Secillano, Filippiinien katolisen piispainkokouksen virkailija.

– Helpon eron tarjoaminen ei puolusta avioliittoa.

Edustajainhuoneen lakiehdotusta vastustaa presidentin lisäksi todennäköisesti myös senaatti, jota tarvitaan lain vahvistamiseksi.

Reutersin mukaan tällä haavaa vain varakkaat filippiiniläiset voivat laillisesti päättää avioliittonsa mitätöimällä sen. Prosessi on monimutkainen sekä vaatii aikaa ja rahaa. Avioliitto on myös mahdollista purkaa tietyissä tapauksissa, kuten puolison "mielenvikaisuuden" perustella tai sukupuolitaudin tartuttamisen takia.

Sen sijaan muslimeille avioero on mahdollinen heidän perheoikeutensa turvin. Muslimeja on Filippiinien väestöstä noin 10 prosenttia.

Tutkimuskeskus Social Weatherin Stationsin vuonna 2017 tekemän kyselyn mukaan noin 53 prosenttia filippiiniläisistä kannatti avioeron laillistamista.

Kuva: Kai Kuusik-Greenbaum / Freeimages

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.