Fiksummat puheet -vetoomus keräsi reilut 300 nimeä ja julkisuutta

Lapuan tuomiokirkkoseurakunta avasi uudenvuoden tempauksena kansalaisadressin fiksumman keskusteluilmapiirin puolesta kirkossa. Nettiadressi avattiin valtakunnallisesti vuodenvaihteessa ja siihen kerättiin allekirjoituksia tammikuussa, kunnes 300 nimeä oli koossa. Adressin avaustilaisuudessa sen allekirjoitti jo paperimuotoisena 32 henkeä.

Adressi sai alkunsa syksyllä 2013 huolesta, jota koettiin kirkon sisäisestä riitelystä ja loukkaavan puhetavan yleistymisestä.

– Kirkon pitäisi riitelyn sijasta olla erityisen vahva ja yhtenäinen kohdatakseen haasteensa muuttuvassa yhteiskunnassa. Kirkkomme on vahva, kun me kristityt sen jäseninä pidämme yhtä, perusteli puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio, joka laati vetoomustekstin.

Vetoomuksen allekirjoittajiksi kutsuttiin aluksi kristillisiä järjestöjohtajia. Muutamien johtajien varautuneisuuden vuoksi hankkeesta aiottiin jo luopua, mutta innostus vetoomuksen levittämiseen virisi spontaanisti muutaman viikon kuluttua herätysliikkeiden yhteisissä seuroissa Lapualla. Pastori Ulla Latomäki ehdotti adressin avaamista johtajien sijasta kirkon taviksille, tuomiorovasti Matti Salomäki antoi seurakunnan tuen idealle ja tiedottaja Heli Karhumäki avasi sen yleisölle.

Vetoomuksessa allekirjoittaja sitoutui ainoastaan kunnioittavaan kielenkäyttöön, ei teologisten erimielisyyksien hautaamiseen tai kiistämiseen. Vetoomuksessa korostettiin oikeutta olla eri mieltä ja arvioida kriittisesti käsityksiä, joista ollaan eri mieltä.

– Adressi onnistui tehtävässään. Se sai paljon julkisuutta ja tukea kristillisessä lehdistössä ja verkkomediassa, ja siten varmasti moni ajatteli asiaa omalta kohdaltaan, Mustakallio sanoo.

– Kirkon sisällä on paljon vaikeita kysymyksiä, joista pitäisi voida keskustella hyvässä hengessä, toista kunnioittaen. Toisiin kristittyihin kohdistuvat pahat ja ilkeät puheet pilaavat helposti kaikki avoimen kohtaamisen edellytykset. Sen tähden vetoomuksen asia on ja pysyy tärkeänä.

Lue myös: Kirkkoon vaaditaan adressilla "fiksumpaa puhetta"