Evankelinen Allianssi korostaa yhteistyötä – jäsenjärjestö organisoi mielenosoituksia

Evankelikaalisia kirkkoja edustavan Maailman Evankelisen Allianssin (WEA) ja Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) hyvää yhteistyötä on korostettu KMN:n yleiskokouksessa Busanissa Etelä-Koreassa. Hyvä esimerkki yhteistyöstä on myös WEA:n, KMN:n ja Vatikaanin yhteinen asiakirja ”Kristillinen todistus moniuskontoisessa maailmassa” vuodelta 2011.

WEA osallistuu Busanin kokoukseen tarkkailijana, korostaen puheenvuoroissaan kristittyjen yhteyden merkitystä. Puhetta hyvästä yhteistyöstä varjostavat KMN:n yleiskokouksen ympärillä jatkuvat mielenosoitukset.

WEA on järjestämässä omaa yleiskokoustaan kokoustaan Soulissa Koreassa lokakuussa 2014. Paikallisena yhteistyökumppanina on Kristillinen kirkkojen neuvosto Koreassa (CCK), joka edustaa noin 12 miljoonaa protestanttista kristittyä lähinnä konservatiivisista kirkoista.

KMN:n yhteistyökumppanina puolestaan on kokousta organisoivan Korean kansallinen kirkkojen neuvosto (NCCK). Ennen KMN yleiskokousta korealaiset kirkkojen neuvostot yrittivät tehdä yhteistyötä, mutta hanke epäonnistui.

WEA:n tulevan yleiskokouksen paikallisia järjestäjiä edustavan CCK:n Hong Jae-chul on Korea Times lehden mukaan kehottanut jäsenkirkkojaan järjestämään mielenosoituksia, jotka ovat jatkuneet lähes päivittäin KMN:n yleiskokouksen aikana.

Busanissa WEA:ta edustanut teologisen komission puheenjohtaja Thomas Schirrmacher ei halunnut ottaa kantaa asiaan lehtitietojen pohjalta:

— Me haluamme saada tarkat faktat tapahtuneesta ja toimitamme ne pääsihteerillemme, joka tulee tapaamaan Korean kirkkojen johtajia, korosti Schirrmacher.

Schirrmacher korosti, että vielä ei voida tietää kuka on vastuussa mielenosoituksista. Toisaalta hän myönsi, ettei tilanne voi jatkua nykyisen kaltaisena, ja WEA haluaa omalta osaltaan olla rakentamassa rauhaa korealaisten kirkkojen keskuuteen.

— Kun tulemme tänne yleiskokoukseen, tavoitteenamme on kirkkojen yhtenäisyys. Se ei voi merkitä sitä, että kirkot käyvät toisiaan vastaan.

Evankelinen allianssi Suomessa

Suomessa WEA:n jäsenjärjestö on Suomen Evankelinen Allianssi ry (SEA) johon kuuluu lähinnä viidesläisiä järjestöjä, kuten esimerkiksi Kansanlähetys, Kansan Raamattuseura ja Lähetysyhdistys Kylväjä. Myös Vapaakirkko, Helluntaikirkko ja Patmos ovat SEA:n jäseninä.

Joutjärven seurakunta Lahdesta on SEA:n jäsen ja Iisalmen seurakunta yhteisötukijäsen.

SEA:n puheenjohtajana toimii vuoden 2013 loppuun kansainvälisen seurakunnan IEC johtava pastori Timo Keskitalo, vuoden alusta puheenjohtajaksi tulee Avainmedian yhteyspäällikkö Timo Tikka.