Etelä-Sudan on rauhoittumassa

Rajut väkivaltaisuudet Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa ovat rauhoittumassa, toteaa maassa työskentelevä Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Oskari Rantala.

– Lentokenttä on avattu liikenteelle, ja muun muassa amerikkalaiset evakuoivat väkeään. Maanteitse Jubasta pakenevat suuntaavat Ugandan puolelle, kertoo Rantala.

Taistelut Jubassa alkoivat maanantain vastaisena yönä, kun presidentti Salva Kiir syytti entisen varapresidentin Riek Macharin joukkoja vallankaappausyrityksestä. Machar ja Kiir edustavat eri etnisiä ryhmiä, ja heidän joukkonsa taistelivat toisiaan vastaan Sudanin sisällissodassa.

YK:n arvion mukaan taisteluissa on alkuviikon aikana kuollut 400 ihmistä. Loukkaantuneita on arvioiden mukaan 800. YK:n suojissa on noin 20 000 ihmistä.

– Tilanne on ollut jännittynyt kesästä saakka, kun hallitus erotettiin. Näin rajuja yhteenottoja emme osanneet kuitenkaan odottaa Jubassa. Enemmän olemme pelänneet, että eri puolilla maata puhkeaa levottomuuksia, taustoittaa Rantala, joka itse poistui maasta viikonloppuna.

Ulkomaanavun paikalliset työntekijät ovat turvassa ja seuraavat annettuja turvallisuusohjeita.

– Olemme olleet yhteydessä kaikkiin työntekijöihimme, eikä meillä ole evakuointitarpeita. Meillä ei ole tällä hetkellä maassa yhtään ulkomaalaista työntekijää. Paikallisiin työntekijöihimme olemme jatkuvasti yhteydessä, kertoo Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvinen.