Espoossa rukoiltiin kirkossa Japanin puolesta

Espoon Tapiolan kirkossa tänään iltapäivällä vietetty rukoushetki kokosi vajaat parikymmentä ihmistä hiljentymään ja muistamaan Japanin maanjäristyksen, tsunamin ja ydinvoimalaonnettomuuden uhreja.

Yksi paikalle tulleista oli Kaarina Valkama, jonka pojan tyttöystävä eli Valkaman sanoin ”miniäkokelas” on tokiolainen. Kirkossa hiljentynyt Valkama muisti rukouksessa muun muassa poikansa tyttöystävän Japanissa olevia sukulaisia. Valkama kertoo, että pojan tyttöystävällä oli täksi aamuksi varattu lentolippu Japaniin, mutta matka jäi tekemättä.

Rukoushetki alkoi virrellä 482. Se on sama virsi, jonka arkkipiispa Kari Mäkinen mainitsi eilen surunvalittelussaan Japanin onnettomuudessa kärsineille: ”Elämä on meri, meri kauhistaa, kun se vaahtopäinä kiehuu, raivoaa. Mistä turvan löytää mieli levoton? Kuka auttaa voisi, yö kun synkkä on?”

- Tunnemme, että olemme veljiä ja sisaria kärsivien, kaikkensa menettäneiden ihmisten kanssa, sanoi rukoushetken toimittanut Tapiolan seurakunnan kirkkoherra Antti Rusama.

Rusama muisti tilaisuudessa yhtä lailla japanilaisia ja siellä olevia suomalaisia läheisineen kuin myös libyalaisia, jotka kärsivät sisällissodasta sekä pohjoisafrikkalaisia yleensä.

- Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä. Sen tähden emme pelkää, vaikka maa järkkyy, vaikka vuoret vaipuvat merten syvyyksiin, kirkkoherra luki psalmista 46.

Japani on Tapiolan seurakunnalle tärkeä paikka myös sen takia, että seurakunnalla on nimikkolähettiperhe maassa.

Tämän hetken arvion mukaan jopa yli 10 000 ihmistä olisi kuollut Japanissa, lukuisia ihmisiä on yhä kateissa ja jäänyt ilman kotia. Ydinvoimalan vaurioitumisesta johtunut suuren ydinonnettomuuden uhka on yhä olemassa.

Valtava, noin yhdeksän richterin maanjäristys ravisutti Japania 11.3.2011. Järistystä seurasi tuhoisa tsunami.

Espoon Tapiolan kaltaisia tilaisuuksia on jo järjestetty ainakin joillakin paikkakunnilla. Huomenna sunnuntaina kirkoissa kautta Suomen muistetaan Japanin maanjäristyksen uhreja. Kirkko on laatinut esirukouksen Japanin luonnonkatastrofin vuoksi. Sitä voidaan hyödyntää jumalanpalveluksissa.

Lue esirukous