Espoon uskontojohtajien tiedote valmistui jo surmapäivänä

Espoolaiset uskontojohtajat, mukaan lukien Espoon piispa Tapio Luoma, esittävät surunvalittelunsa kaikille, joiden elämää Espoon Leppävaaran murhenäytelmä on koskettanut. 17-vuotias kantasuomalainen nuori surmasi somalitaustaisen nuoren 17.2. Sekä epäilty rikoksentekijä että uhri ovat Suomen kansalaisia. Surma tapahtui sen tekijän asunnossa, johon hän ja hänelle entuudestaan tuntematon uhri olivat päätyneet keskustelemaan.

”Edustamamme islamilaiset ja kristilliset yhteisöt tuomitsevat tämän teon. Se loukkaa syvästi molempien uskontojen uskoa ja arvoja. Kristittyinä ja muslimeina haluamme yhteistyössä rakentaa parempaa, turvallista ja kaikista yhteiskunnan jäsenistä huolta pitävää Suomea, johon väkivalta ei kuulu”, uskontojohtajat kirjoittavat tiedotteessa.

Tiedote on ollut valmiina jo rikospäivästä alkaen. Sen julkaisuun päädyttiin vasta, kun Länsiväylä-lehti kertoi rikoksen uhrin taustan 24.2. lauantaina. Poliisi on ollut vaitonainen rikoksen motiivista, mutta oikonut rikokseen liittyviä huhuja. Poliisi on esimerkiksi kertonut, ettei tekoon liity kiinniotetun lisäksi muita, joten muiden syyllisten pohtiminen on täysin turhaa.

Leppävaaran kirkkoherra Kalervo Salo on yksi uskontojohtajien kannanoton allekirjoittaneista. Hän kertoo, että seurakunnassa ja sen nuorisotyössä ollaan huolissaan, että tapahtunut lisäisi jännitteitä ihmisryhmien välillä.

- Tiedotteen tarkoitus on lieventää mahdollista jännitettä. Kyllä tilanteessa, jossa ulkomaalaistaustainen henkilö kokee kantasuomalaisen taholta väkivallan teon, on olemassa riski, että joitakin jännitteitä voisi syntyä. Kirkon työ on lievittää jännitteitä. Samalla tavalla muslimipuoli haluaa sanoa, ettei jännitteiden lietsominen kuulu heidän uskontonsa arvoihin, Salo sanoo Kotimaa24:lle.

Hän pitää kaksitahoisena asiana Länsiväylän päätöstä kertoa uhrin tausta. Julkaisua puoltaa Salon mukaan se, että huhuja on ollut paljon ilmassa ja keskustelua on parempi käydä tosiasioiden pohjalta.

Uskontojohtajien lehdistötiedote:

Muslimit ja kristityt haluavat edistää nuorten turvallista kasvua ja ehkäistä syrjäytymistä

Perjantaina 17.2.2012 Espoon Leppävaarassa tapahtunut murhenäytelmä, jossa 17-vuotias kantasuomalainen nuori tappoi somalitaustaisen nuoren, on täyttänyt mielemme järkytyksellä ja surulla. Esitämme syvimmät surunvalittelumme kaikille, joiden elämää tämä teko järkyttävällä tavalla koskettaa Espoossa ja kaikkialla Suomessa.

Edustamamme islamilaiset ja kristilliset yhteisöt tuomitsevat tämän teon. Se loukkaa syvästi molempien uskontojen uskoa ja arvoja.

Kristittyinä ja muslimeina haluamme yhteistyössä rakentaa parempaa, turvallista ja kaikista yhteiskunnan jäsenistä huolta pitävää Suomea, johon väkivalta ei kuulu. Haluamme edistää nuorten tasapainoista kasvamista ja ehkäistä nuorison syrjäytymistä. Tässä asiassa tarvitsemme toinen toistamme.

Tapio Luoma

Espoon hiippakunnan piispa

Mohamed Abdirazak Sugulle 

imaami, Espoo

Kalervo Salo

kirkkoherra, Leppävaaran seurakunta

Abdoul-Majid Tahirou-Varjonen

imaami, Espoo