Eskola: Harvat Suomessa ymmärtäneet Räisästä

EskolankirjaTimo Eskola on kirjoittanut laajan englanninkielisen teoksen Uuden testamentin emeritusprofessorin Heikki Räisäsen hermeneutiikasta. Syksyllä alankomaalaiselta Brill-kustantamolta ilmestyvästä yli 500-sivuisesta kirjasta saadaan marraskuussa lyhennelty versio myös suomeksi. Suomenkielisen version kustantaa Perussanoma.

Eskola kertoo peilaavansa Räisäsen ajattelun kautta historialliskriittisen kauden raamatuntulkinnan kehitystä.

– Olen keskittynyt hänen avainkohtaansa eli jatkuvan tulkinnan ketjun hermeneutiikkaan, jossa hän hahmottelee sosiologista tulkintamenetelmää Peter Bergerin jalanjäljissä. Räisäsen malli edustaa uskonnollista kulturalismia, jossa uskontoa pidetään kulttuuria eteenpäin vievänä voimana samalla, kun kulttuurin muutokset muuttavat uskonnon symbolijärjestelmää. Teorian mukaan kulttuuriset muutokset ovat aina myös uskonnon muutoksia, Eskola katsoo.

Eskolan mukaan Räisänen ehdottaa raamattuteologian tilalle uskontohistoriallista mallia. Räisäsen ajattelun kautta tehty tutkimus hyödyttää hänen mukaansa suomalaista keskustelua.

– Kun kirjoittaa hermeneutiikan historiasta, sitä on hyvä peilata johonkin yksittäiseen henkilöön. Räisäsellä on hyvin pitkä ura, hän on peilannut ajatteluaan aluksi vanhaan saksalaiseen rationalismiin, sitten bultmannilaiseen eksitentialismiin, sitten Bergeriin ja 2000-luvulla postmoderniin hermeneutiikkaan. Minulle on syntynyt kuva, että hyvin harvat ovat Suomessa ymmärtäneet mitä Räisänen on ajanut takaa.

– Haen eväitä siihen, miten nykykeskustelussa jäsennetään akateemisesti raamattuteologiaa, Eskola sanoo.

Edellinen artikkeliLöytyneiden kirkkoraunioiden paikalla voisi olla hartaustoimintaa
Seuraava artikkeliKuoppamäki innostaa gospel-levyilläään takaisin kirkkoon

Ei näytettäviä viestejä