Eronneet kehotettiin uurnille Tulkaa kaikki -liikkeen vaaliavauksessa

Uudistusmielinen, muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kirkossa ajava Tulkaa kaikki -liike käynnisti seurakuntavaalikampanjansa tänään Helsingissä Lasipalatsin kulmalla.

roman-lagerpetz_Sari205Sari Roman-Lagerspetz kehotti Ajankohtaisen Kakkosen Homoillan jälkeen kirkosta eronneita äänestämään. Hän totesi heidän olevan äänioikeutettuja, jos he ovat olleet kirkon jäseninä 15.8. asti. Vaaliluettelot on tehty 15.8.

– Tulkaa siis kaikki eronneet takaisin tai ainakin äänestämään! hän totesi puheessaan.

Kirkkohallitus on aiemmin todennut, ettei ihmisten pitäisi mennä äänestämään, jos he ovat eronneet kirkosta 15.8. jälkeen. Peikkona on muun muassa, että eronneiden äänestäminen voisi olla vaaleissa muutoksenhakuperuste, ja vaalit voitaisiin joutua järjestämään uudestaan.

Roman-Lagerspetz on kirkkohallituksen linjasta tietoinen. Hän uskoo kuitenkin, että eronneet voisivat tuoda tärkeän näkökulman äänestämiseen.

– He ovat kuitenkin maksaneet kirkollisveronsa. Jos he kokevat voivansa vaikuttaa, he voivat myös tulla takaisin kirkkoon. Jos heidän äänestämisensä johtaa kirkossa kriisiin, se on ihan tarpeellinen ja hyvä juttu, hän kertoo puhelimitse Kotimaa24:lle.

Korhonen: Koskaan ei ole liian myöhäistä pyytää uhreilta anteeksi

Johannan_Korhonen_205Johanna Korhonen vaati henkisen väkivallan ja syrjinnän lopettamista kirkossa. Korhosen mukaan viimeviikkoinen avioliittolain laajennusta koskeva keskustelu on haudannut alleen syrjinnän ja henkisen väkivallan, jota jotkut kirkon ja seurakuntien viranhaltijat, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset harjoittavat toisia viranhaltijoita ja seurakuntalaisia kohtaan.

– Kohteina ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat viranhaltijat ja seurakuntalaiset, joiden ala-arvoisesta kohtelusta on kirkon kulissien takana monta kammottavaa tarinaa – tuoreimmat tämänvuotisia.

– Syntiä ei ole ihmisen rakkaus toiseen ihmiseen. Syntiä on ihmisen alentaminen, häpäiseminen, nujertaminen ja karkottaminen. Näitä synnin lajeja harjoitetaan kirkossa yleisesti nykyäänkin, kun kyse on vähemmistöihin kuuluvista kristityistä. Kun esimerkiksi homoseksuaalinen pappi savustetaan ulos virastaan, kyseessä ei ole vain epäeettinen ja epäkristillinen toiminta, vaan myös rikoslaissa määritelty syrjintä, joka on rikollista toimintaa, Korhonen totesi.

Hän lisäsi, että tällaiset tapaukset kuuluvat oikeuslaitoksen käsiteltäviksi. Korhonen viittasi korkein oikeuden viimeviikkoisen tuomioon naispastorin syrjinnästä.

– Toivon, että rikkomuksiin syyllistyneiden omatunto herää ja saa nämä ihmiset muuttamaan suuntaansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä katua ja pyytää anteeksi uhreiltaan.

Vaaliavauksessa puheenvuoron käytti myös oikeusministeri Tuija Brax.

Lisää kirkkohallituksen äänestyskannasta: Kirkko joutui tukalaan paikkaan seurakuntavaalien kanssa

Edellinen artikkeliK-k:Helsinkiläisehdokkaat ovat homomyönteisiä
Seuraava artikkeliSaksan ortodoksijuutalaiset syyttävät hallitusta syrjinnästä

Ei näytettäviä viestejä