Entinen markkinointi­viestijä Katri Grönroos Raaseporin suomalaisen seura­kunnan kirkko­herraksi

Katri Grönroos. Kuva: Emilia Nyberg

Raaseporin suomalaisen seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu oman seurakunnan seurakuntapastori Katri Grönroos. Valinnan teki seurakuntaneuvosto 17.11.

Grönroosin lisäksi vaalissa oli ehdolla Etelä-Saksan siirtolaislappi Matti Nikkanen Münchenistä.

Katri Grönroos, 54, on vihitty papiksi Espoossa 2015. Sitä ennen hän toimi muun muassa markkinointiviestintäpäällikkönä kansainvälisessä it-alan yrityksessä Hewlett-Packard Oy:ssä ja perheneuvojan sijaisena Länsi-Uudenmaan perheasiain neuvottelukeskuksessa. Raaseporin suomalaisen seurakunnan pappina Grönroos on ollut vuoden alusta 2016 lähtien.

Matalan kynnyksen messuja

Katri Grönroos asuu Espoossa, mutta perheellä on kakkosasunto Tammisaaressa eli Raaseporin alueella.

Grönroos kertoo, että yhteys kirkkoon hänelle tuttu jo lapsesta lähtien. Hän muistaa, kuinka isoisä Paavo Telaranta toimitti jumalanpalveluksia. Grönroosin isä, Reijo Telaranta, oli vuosina 1991–2005 Kotimaa Oy:n toimitusjohtaja.

– Kun isoisä kuoli, aloin ajatella, että ehkä minusta tulee suvun seuraava pappi. Aloin opiskella teologiaa 2005.

Jo ennen teologian opiskelua Grönroos oli aktiivisesti mukana kotiseurakuntansa Olarin toiminnassa muun muassa Matinmessuissa. Myös Tuomasmessu tuli hänelle tärkeäksi.

– Jumalanpalvelus on aina ollut elämässäni tärkeä asia. Kaipaan matalan kynnyksen messuja, joissa on tilaa aisteille ja musiikkiin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Grönroos kertoo seuranneensa Helsingin Malmin uuden kirkkoherran Elina Perttilän Kotimaassa julkaistusta haastattelusta syntynyttä keskustelua siitä, onko messu seurakuntaelämän keskus.

– On tärkeää, että löytyy erilaisia jumalanpalveluksia sunnuntain päämessun rinnalle, vaikka se on edelleen monille tärkeä.

Raaseporin suomalaista seurakuntaa Grönroos kuvaa matalakirkolliseksi, arkiseksi ja suvaitsevaiseksi.

– Seurakuntalaiset ovat kiinnostuneita uusista toimintavoista ja mahdollisuuksista uudella tavalla ilmentää hengellisyyttä. Seurakunta haluaa myös olla vahva toimija paikallisten yhteisöjen kanssa.

Alueeltaan laaja seurakunta

Vuonna 2015 perutettuun Raaseporin suomalaiseen seurakuntaan kuuluu noin 5 100 jäsentä. Se on alueeltaan laajin Espoon hiippakunnan seurakunta. Keskuspaikkoja ovat Karjaa, Pohja ja Tammisaari.

Suomalaisen seurakunnan lisäksi Raaseporin seurakuntayhtymään kuuluu kaksi ruotsinkielistä seurakuntaa.

Katri Grönroos aloittaa virassaan 1.3.2022 nykyisen kirkkoherran Esa Lahtisen jäädessä eläkkeelle.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Entinen markkinointiviestijä Katri Grönroos Raaseporin suomalaisen seurakunnan kirkkoherraksi