Emerituspiispa Samuel Salmi on ehdolla kunta­vaaleissa – näin hän perustelee ehdokkuuttaan

Samuel Salmi vuonna 2018. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Kuntavaaleissa 2021 on ehdolla jälleen useita seurakuntien ja kirkon nykyisiä tai eläkkeellä olevia työntekijöitä. Heidän joukossaan on ainakin yksi yllätysnimi. Tiettävästi ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa on ehdolla emerituspiispa.

Vuonna 2018 eläkkeelle jäänyt Oulun piispa Samuel Salmi on Oulussa ehdokkaana kokoomuksen listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

– Olen jo koulupojasta lähtien ollut kiinnostunut yhteiskunnasta ja politiikasta, Salmi sanoo.

Pappeus ja piispuus veivät kuitenkin ajan niin täydellisesti, ettei luontevaa tilaa yhteiskunnan asioille jäänyt. Nyt kirkolliset velvoitteet ovat vähentyneet ja aikaa on.

– Lisäksi meillä jää paljon tietoa ja henkistä panosta käyttämättä, kun ihmiset siirtyvät eläkkeelle. Monilla eläkeläisillä on vielä paljon annettavaa.

Salmi kertoo, että sai ensin ehdolla asettumisesta ikään kuin signaaleja ja lopulta suoran pyynnön.

– Asetin ehdoksi ehdokkuudelleni, että saan olla sitoutumaton. Tietääkseni edellisen kerran kokoomus täällä pohjoisessa hyväksyi sitoutumattoman ehdokkaan listalleen 20 vuotta sitten. Sitoutumattomuus myös pehmentää valitsijan tilannetta, hän äänestää ensisijaisesti ihmistä.

Salmi sanoo, että yhteiskunnallisessa toiminnassa hänelle ovat tärkeitä samat arvot kuin vuosikymmenien aikana tehdyssä työssä kirkossa.

– Jos tulen valituksi, en puhu teologiaa, sitä varten on kirkossa eri ihmiset. Pappeutta ja piispuutta en kuitenkaan unohda, enkä täysin vetäydy niistäkään rooleista.

Itselleen tärkeäksi asiaksi politiikassa Salmi sanoo pyrkimyksen yhteyteen toisten kanssa ja halukkuuden kompromisseihin vaikeissa tilanteissa. Tärkeitä asioita hänelle ovat myös rauha, yhteisymmärrys, luonto sekä kielelliset ja kulttuuriset vähemmistöt, erityisesti saamelaiset.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Emerituspiispa Samuel Salmi on ehdolla kuntavaaleissa – näin hän perustelee ehdokkuuttaan