Emerituspiispa Eero Huovinen on vuoden 2021 Stadin Kundi

Eero Huovinen on Stadin Kundi 2021. Kuva: Jukka Granström

Helsingin entinen piispa Eero Huovinen, 76, on valittu vuoden 2021 Stadin Kundiksi. Valinnan on jo 26 vuoden ajan tehnyt Stadin Slangi ry. Valinta julkistetaan vuosittain Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

Stadin Slangi ry:n mukaan Stadin Kundi on "bulein kunnianosoitus, jonka yhdistys voi stadilaiselle myöntää. Haussa on joka kerta rento, reilu, jeesaava, perinteitä vaaliva, ei välttämättä syntyperäinen stadilainen. Tosi stadilainen on omien gartsojen dallaaja, slangidiggari ja hyvällä tavalla dorka."

Stadin Slangi valitsee samanaikaisesti Stadin Kundin kanssa myös Stadin Friidun. Vuoden 2021 Stadin Friidu on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Huovinen kirjoittaa usein stadilaisuus edellä

Valitsijat perustelevat Huovisen valintaa tämän luonteenpiirteillä ja elämänvaiheilla. Huovinen työskenteli vuosien ajan Helsingin yliopistossa ja vaikutti sen jälkeen Helsingin piispana 20 vuotta.

"Hengenmieheksi Eero Huovisen pulppuava huumori lyö ihmiset hepnaadilla. Kohtaamiset hänen kanssaan huokuvat lämpöä ja viisautta. Hän on niitä harvinaisia persoonia, jotka ovat kiinnostuneita myös muiden ajatuksista, arvoista ja elämänfilosofiasta. Huovisen kanssa jutellessa tajuaa, että juuret kulttuurikodissa eivät pakota vähättelemään katujen oppeja, jengien yhteisiä kujeita tai slangin leikkisyyttä", valintaa perustellaan.

Huovisen kerrotaan emerituksena kutsuvan itseään Stadin ”toisinaan ajattelevaksi Huoviseksi”. Hän lukee paljon ja kirjoittaa, usein stadilaisuus edellä. Paljasjalkaisena hän rakastaa Stadiaan: sitä kävellen tavoitettavaa keskustaa, jossa hän tuntee jokaisen kivijalan ja jokaisen kadunpätkän."

"Hänen uusin kirjansa Äitiä ikävä on kuin pienen pojan omaelämänkerta. Siinä Stadi on snadi. Siellä ei ole muuta bulia kuin hänen tulevan työpaikkansa symboli: Iso kirkko, Buli tsyrkka. Niihin aikoihin Eero olisi halunnut olla rento Stadin kundi. ”Ei mul ollu kanttii. Myöhemmin ku ois ollu, mä hiffasin, et mähän oon piispa. Ees Stadin piispa ei voi olla liian stadilainen.”

"Kundi, joka sanoo, että ”mä oon födannu Stadissa ja mä toivon, et mä delaanki Stadissa”, on ansainnut täysillä Stadin Kundin nimen ja arvon."

"Stadissa olen syntynyt ja toivon täällä myös kuolevani"

Huovinen itse kommentoi valintaansa Kotimaalle sanoen, että Stadi eli Helsinki on läpi elämän ollut hänelle kirkollinen ja teologinen koti.

– Kampintorin laidalla, Malminkadulla kävin veljieni kanssa Evankeliumiyhdistyksen pyhäkoulua, Malmin seurakunnassa olin kymmenkunta vuotta pyhäkoulunopettaja.

Huovinen on kiintynyt myös Helsingin kirkkorakennuksiin.

– Muutamia olen vihkinytkin. Tuomiokirkko, lastenlasteni kielellä "vaarin kirkko", on minulle pyhä ja rakas paikka.

Helsingin teologinen tiedekunnan Huovinen kertoo olleen yli 20 vuoden ajan innostava työyhteisö, joka opetti ajattelemaan.

– Stadissa olen syntynyt ja toivon täällä myös kuolevani. Taivaaseen tekee lopulta mieli muuttaa, ei muualle, Eero Huovinen summaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.