Elinluovutuskortteja 250 jakelupisteeseen

Elinluovutus

Elinsiirtojonossa kuolee Suomessa turhaan jopa 30 ihmistä joka vuosi, koska siirtoelimiä ei riitä kaikille niitä tarvitseville. Elinsiirtoa odottaa tällä hetkellä yli 300 ihmistä. Yleisin tehty siirto on munuaisensiirto.

Onnistuneen elinsiirron jälkeen elämänlaatu paranee ja moni voi palata takaisin työelämään.

Viime vuoden elokuussa tehdyssä lakimuutoksessa oletetaan, että elinsiirtoon sopiva aivokuollut vainaja on suostunut elintensä luovutukseen, ellei hänen tiedetä sitä elinaikanaan kieltäneen. Oma elinluovutustahto kannattaa siis tehdä selväksi allekirjoittamalla elinluovutuskortti. Tahdosta on hyvä kertoa myös läheisille. Vainajan mielipide pyritään selvittämään etsimällä elinluovutuskorttia tai kysymällä lähiomaisten tietoa vainajan mielipiteestä.

Omainen ei voi enää kieltää luovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Jos vainaja on alaikäinen, elinsiirtoon tarvitaan huoltajan lupa.

KYLLÄ elinluovutukselle kauppakeskuksissa ja kahviloissa

Kesänkeltainen KYLLÄ elinluovutukselle -kortti on jaossa kauppakeskuksissa, kahviloissa, baareissa ja ravintoloissa 15.6. alkaen kahden viikon ajan.

Kortteja on jaossa suurimmissa kaupungeissa: Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Raisio, Tampere, Oulu, Lahti, Hollola, Jyväskylä, Kuopio, Pori, Vaasa, Joensuu, Kajaani, Iisalmi, Varkaus, Mikkeli, Rauma, Lappeenranta, Salo, Seinäjoki.

Uutta ruotsinkielistä Säg JA till organdonation -korttia jaetaan Pääkaupunkiseudulla, Porvoossa ja Vaasassa.

Elinluovutuskortteja voi tilata netistä. Kortteja on jatkuvasti saatavilla apteekeista, lääkäriasemilta ja SPR:n toimipisteistä.