Eläkkeellä oleva pankinjohtaja Ahti Hirvonen pöllyttää pamfletissaan kirkon taloudenpitoa

Kaikki eivät pidä Ahti Hirvosen, 87, motosta, vaikka se on Raamatusta. Jaakobin kirjeessä sanotaan: ”Joka tietää, mitä on tehtävä, mutta ei tee, se syyllistyy syntiin.”

Hirvosella on tietoa, jota hän on tarjonnut kirkon käyttöön jo vuosikymmeniä. Erityisesti yhdistykset ovat kuunnelleet talous- ja yritysmaailman ammattilaisen näkemyksiä kiinnostuneina. Kirkon hallintopuolella herätyskristityksi tunnustautuva entinen pankkimies on ollut vähemmän toivottu vieras.

Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Tapani Ruokanen haastatteli muutama vuosi sitten Hirvosta lehteensä. Haastattelu sisälsi lempeän näpäytyksen kirkon suuntaan: ”Kerrankin kirkko antaa jäsenelleen koulutusta vastaavaa työtä, sanoi SYP:n toimitusjohtaja, kun kolehtia laski.”

SYP:n eli Suomen Yhdyspankin toimitusjohtaja oli tässä tapauksessa Hirvonen. Hän jäi eläkkeelle 1995 Yhdyspankin emoyhtiön Unitas Oyj:n hallituksen puheenjohtajan paikalta. Viimeinen liiketoimi, jossa hän oli mukana, oli Kansallis-Osake-Pankin osakkeiden osto. SYP ja KOP yhdistyivät.

– Uskon tietäväni, mitä kirkon taloudelle pitäisi tehdä. Myös siitä, mitä kirkolle pitäisi hengellisesti tehdä, minulla on mielipide, mutta niin on monella muullakin. Talousasioista sen sijaan kirkossa ymmärtää harvempi, Ahti Hirvonen sanoo kotonaan Helsingin Etu-Töölössä.

– Olen kuullut sanottavan, että se Hirvonen levittää kirkon asioista väärää tietoa. Mieluusti kuulisin, mitä tämä väärä tieto on, etten enää levittäisi sitä.

”Yritysmaailman hallinnon ja taloudenpidon hyviä käytäntöjä pitäisi tuoda kirkkoon”

Nyt Ahti Hirvonen on kirjoittanut hieman yli 60-sivuisen kirjan, joka on luettavissa ilmaiseksi pdf-muodossa Kotimaa24:ssä.

– Kirjoitin viime vuonna lyhyitä kuvauksia toiminnastani eri järjestöissä ja näytin kirjoituksia ystävilleni. Heidän palautteensa oli, että kirjoita enemmän, kirjoita kirja, Hirvonen kertoo.

Niin syntyi omaelämäkerrallinen pamfletti Ajatuksia muutoksesta ja sen tarpeesta omassa – ja kirkon – elämässä.

– Se on todistuspuheenvuoro ja kertomus siitä, mitä olen tehnyt uskoontuloni jälkeen kirkkoa lähellä olevissa järjestöissä.

Ahti Hirvosesta on aiemmin tehty myös perinteinen elämäkerta. Mauno Saaren kirjoittama Rahat ja henki – Ahti Hirvosen elämäntase ilmestyi vuonna 2007. Sen pääpaino on talouselämän ja pankkimaailman kuvioissa.

Ahti Hirvosen oman kirjan perusajatus on, että yritysmaailman hallinnon ja taloudenpidon hyviä käytäntöjä pitäisi tuoda myös kirkkoon. Kirjassaan hän kirjoittaa seuraavasti:

”Tuomasyhteisö ja HelsinkiMissio ovat molemmat tavallaan hengellisen työn laboratorioita, joissa on etsitty ja myös löydetty kirkolle uusia tuulia muun muassa vapaaehtoistyöhön, jumalanpalveluselämään, kirkkomusiikkiin, sielunhoitotyöhön ja hengellisen yhteisön johtamiseen. Sellaisiksi ne on perustettu ja muodostettu. Ne ovat aktiivisia ja hyvin johdettuja.”

Tuomasyhteisö on Hirvosen pitkäaikainen hengellinen koti, jossa hän on toiminut monenlaisissa tehtävissä, myös puheenjohtajana. Hirvonen on ollut myös Suomen Lähetysseuran johtokunnan jäsen sekä Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliiton (nykyisin Kirkkopalvelut) hallituksen puheenjohtaja ja HelsinkiMission puheenjohtaja.

Ahti Hirvosen kirja on samalla Kotimaan Kirjahylly -nimisen palvelun avaus. Sinne kootaan maksutta luettavaksi lyhyitä, 40–60-sivuisia pamfletteja kirkon elämästä ja tulevaisuudesta. Palvelusta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä julkaisupäällikkö Olli Seppälään, olli.seppala@kotimaa.fi.

Lue Ahti Hirvosen Ajatuksia muutoksesta ja sen tarpeesta omassa – ja kirkon – elämässä
Kotimaa24:stä.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen kirkolliskokouksessa: Elämän suurimpia kysymyksiä ei ratkaista äänestämällä
Seuraava artikkeliGospelin jättiläiset lyövät hynttyyt yhteen – Jaakko Löytty, Pekka Simojoki ja Petri Laaksonen yhteiskiertueelle

Ei näytettäviä viestejä