”Ei pedagogisesti viisasta” – Rippikoulussa voidaan silti opettaa, että homous on syntiä

Kotimaa24:n toimitukseen tuli viesti, jossa vanhempi oli huolissaan nuorensa rippikoulussa annetusta opetuksesta. Vanhemman mukaan pääkaupunkiseudulla sijaitsevan seurakunnan rippikoulussa oli sanottu, että homoseksuaalisuus on synti.

Voiko niin opettaa?

Kirkkolain mukaan pappi vastaa rippikoulun teologisesta linjasta. Jos pappi on sitä mieltä, että homoseksuaalisuus tai sen toteuttaminen on synti, hänen oma teologinen linjansa voi johtaa pedagogisesti vähemmän perusteltuihin kannanottoihin.

– Opetus homoseksuaalisuudesta syntinä ei ole pedagogisesti viisasta. Syntiluettelot eivät kuulu rippikoulun henkeen ja tarkoitukseen, vaan kyse on avarammista näkökulmista, ennen muuta kunnioituksen, lähimmäisenrakkauden ja toisen huomioon ottamisen taidoista. Nuorten todellisuus ja pedagogiikka tulee myös ottaa huomioon, sanoo rippikoulun asiantuntija Jarmo Kokkonen, joka työskentelee kasvatuksen ja perheasioiden yksikön apulaisjohtajana Kirkkohallituksessa.

Kokkonen toteaa, ettei kirkossa ole yhtenäistä linjaa siitä, mitä homoseksuaalisuudesta opetetaan. Opetus homoseksuaalisuudesta syntinä voi tulla rippikoulun lisäksi esiin muissa nuorten tilaisuuksissa tai vaikkapa saarnoissa.

Kokkonen muistuttaa, että kirkkoherra on vastuussa siitä, mitä ja miten hänen seurakunnassaan ja sen rippikouluissa opetetaan. Ylimpänä opetuksen sisällön määrittäjänä on kirkon tunnustus, johon papit ovat sitoutuneet. Myös kirkon rippikoulusuunnitelma antaa suuntaa opetukselle.

– Siitä, miten eettisistä sisällöistä käytännössä opetetaan seurakunnissa, ei ole valitettavasti kattavaa tietoa. Pidän kuitenkin tämän tapauksen mukaista toimintaa ja opetusta poikkeuksellisena.

”Työntekijöillä erilaisia näkemyksiä”

Kotimaa24 otti yhteyttä kirkkoherraan, jonka seurakunnan rippikoulua vanhemman viesti koski. Kirkkoherra sanoi kuulleensa samasta tuoreesta tapauksesta. Hän kertoi ottavansa asian esiin seurakuntansa rippikoulutiimissä.

– Tiedän, että työntekijöillä on aiheesta erilaisia näkemyksiä. Kirkkonakin olemme asian kanssa prosessissa. Kun ollaan tekemisissä kasvavien ja herkässä vaiheessa olevien nuorten kanssa, rippikoulun opettajien sanat saavat suuren painon. Raamattu ei ole lakikirja.

Kirkkoherran mukaan hänen seurakuntansa heijastelee suhtautumisessa homoseksuaalisuuteen ja uuteen avioliittolakiin samaa monimuotoisuutta kuin kirkko laajemminkin.

”Jumalan tahdon vastaista”

Kotimaa24 tavoitti myös kyseisen seurakunnan rippikoulutyöstä vastaavan papin. Hänen mukaansa ei ole mahdotonta, että seurakunnan rippikouluissa opetetaan nimenomaan homoseksuaalisuuden toteuttamisen olevan synti.

– Jokainen pappi vastaa vetämänsä rippikoulun teologisesta linjasta, ja tässä nimenomaisessa aiheessa papiston näkemykset jakautuvat melko laajasti. Uskon kuitenkin, että papiston enemmistö on klassisen kristinuskon kannalla. Pääkaupunkiseudulla toisenlaisen tulkintakannan omaavia pappeja vaikuttaa olevan enemmän, pappi sanoo.

– Oman raamattunäkemykseni mukaan homoseksuaalisuuden toteuttaminen on Jumalan tahdon vastaista. Tästä pitää osata puhua avoimesti kaikessa rauhassa ja rakkaudella nuorten kanssa ja pohtia laajemmin, mikä on synnin olemus ja miksi näin on.

Kotimaa24:n tietojen mukaan käsitys homoseksuaalisuudesta syntinä on tullut esiin muun muassa kyseisen seurakunnan rippikoulun kyselytunnilla.

Kuvan rippikoulu ei liity kyseessä olevaan seurakuntaan. Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliVenäjä uhkaa sulkea Jehovan todistajien hallintotoimiston
Seuraava artikkeliEsa Toivola Tampereen tuomiokirkon urkuriksi

Ei näytettäviä viestejä