Eero Huovinen: Lupautuessani Heikki Arikan radio-ohjelmaan en tiennyt hänen piispaehdokkuudestaan

Toukokuun lopussa Yle Radio1:ssä alkoi kymmenosainen sarja Kymmenen teesiä selviytymisestä.

Kyseisessä sarjassa Malmin kirkkoherra Heikki Arikka sekä työelämäprofessori Jarno Limnéll haastattelevat tunnettuja henkilöitä eri aiheista. Sarjan perusteemana on selviytyminen.

Piispa emeritus Eero Huovinen on mukana tänään 14.7. esitetyssä ja Areenasta kuultavassa osuudessa. Sen aiheena on armo.

– Osallistumiseni radio-ohjelmaan ei ole kannanotto Turun piispanvaaliin, piispa Huovinen sanoo Kotimaa24:lle.

Eero Huovinen kuuli toukokuussa ennen ohjelmansa nauhoitusta Arikan harkitsevan ehdokkuutta.

– Helmikuussa kun Heikki Arikka pyysi ohjelmasarjaan mukaan, ajattelin vain keskustelun aiheita. Hyviä teemoja. Toukokuussa minua vastaan alkoi tulla kriittisiä kysymyksiä, miten radiosarja ja edessä oleva Turun piispanvaali liittyvät yhteen. Voinko olla mukana ohjelmassa, jonka isäntä tähtää Turun piispaksi? Huovinen sanoo.

Hän kertoo olleensa tuolloin yhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistöön, jonka luottamusta käsitellyt osuus samaan ohjelmasarjaan oli nauhoitettu jo aiemmin.

– Mietimme, mitä asiassa voi tehdä. Olisimmeko lähteneet mukaan, jos ajoissa olisimme tienneet ohjelman ja vaalin mahdollisen suhteen?

– Omassa osuudessani armosta, joka äänitettiin toukokuun lopulla, päätin nostaa ongelman avoimesti esille. Sauli Niinistö näki sanani etukäteen, Huovinen kertoo.

Lausunnossa, jota radio-ohjelmassa ei kuitenkaan kuulla, Eero Huovinen sanoo: "Haluan sanoa taustaksi muutaman sanan siitä, millaiseksi tämän keskustelumme ymmärrän. Tämä radiosarja tulee ulos samaan aikaan, kun Turussa valmistellaan piispanvaalia. Sinun nimesi, Heikki Arikka, on mainittu yhtenä mahdollisena ehdokkaana. Sen vuoksi voi käydä niin, että nämä radiokeskustelut ja piispanvaali jossain päin maailmaa yhdistetään toisiinsa. Tämä ei olisi kenenkään etu.

Olen puhunut tästä vaarasta myös tasavallan presidentin kanssa, joka on mukana tässä radiosarjassa, ensimmäisenä haastateltavana. Voin sanoa, että me molemmat osallistumme tähän radiokeskusteluun vain sen vuoksi, että kaikki sen aiheet, kuten esimerkiksi luottamus ja armo, ovat mielestämme tärkeitä. Kytkentöjä Turun piispanvaaliin meillä kummallakaan ei ole, ei puoleen eikä toiseen."

– Olin esittänyt varsin suoran toivomuksen Arikalle ja Limnéllille, että tämä irtiottomme piispanvaalista olisi tullut ulos kyseisessä ohjelmassa, mutta näin ei käynyt. Syitä siihen en osaa arvata, Huovinen sanoo Kotimaa24:lle.

Heikki Arikka kertoi Kotimaa24:lle kuulevansa nauhoituksen lopullisen muodon vasta lähetyksessä, ja että ohjelman sisällöistä vastaa tuottaja.

Radiosarjan tuottanut Ville Talola sanoo, että on aina julkaisijan, tässä tapauksessa Ylen, yksiselitteinen päätös, mitä ohjelmassa on tai ei ole.

– En kommentoi toimituksen sisäisiä prosesseja, mutta totean, että kaikista ohjelmista jää jotain pois editoinnissa. Nämä valinnat tehdään sen perusteella, mitä otsikossa lukee, mikä sen kannalta on olennaista kuulijalle ja miten ohjelma on sisäisesti mahdollisimman johdonmukainen ja toimiva, Talola sanoo.

Hänen mukaansa ohjelmasarjan kytköksiä on selvitelty ja spekuloitu.

– Julkaisijan ja oman tuotantoyhtiöni kannalta asia on puitu niin sisäisestikin kuin julkisuuteenkin kysyjille mahdollisimman selvästi ja avoimesti. Voin hyvin ymmärtää päätöstä, että sitä keskustelua ei tarvitse ulottaa ohjelman sisältöön, Talola sanoo.

Heikki Arikka ilmoitti 9.6. olevansa käytettävissä piispaehdokkaaksi. Kotimaa24:n uutisen asiasta löydät tästä linkistä. Sitä ennen hän oli muun muassa Kotimaa24:n 25.4. julkaistussa uutisessa kertonut ”miettineensä paljon” mahdollista ehdokkuuttaan.

Ylen piispanvaaleihin liittyvistä karanteenikäytännöistä Kotimaa24 uutisoi 6.7.

Kuva: Olli Seppälä. Piispa emeritus Eero Huovinen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.