Draamaa Espoossa – tapiolalaisten äänestyskuorta ei voi avata

Espoon hiippakunnassa on sattunut harvinainen työtapaturma kirkolliskokousvaaleissa. Tämä on estänyt tapiolalaisten maallikkoäänestäjien äänestyskuoren avaamisen ja äänet on jouduttu hylkäämään. Tapahtuneesta on riittänyt pöhinää ainakin Facebookissa.

Sinetöinnin puuttuminen huomattiin, kun kuori oli tuotu Tapiolasta Espoon hiippakunnan vaalilautakunnalle tuomiokapituliin. Äänestysliput sisältävä kuori oli kylläkin suljettu. Vaalilautakunnan puheenjohtaja, Lohjan kirkkoherra Juhani Korte kertoo, että huomiota seurasi ensimmäisenä harmistus ja tämän jälkeen kirkkolain ottaminen hyppysiin.

Kirkon vaalijärjestyksen lukemisen jälkeen kuori päätettiin jättää avaamatta. Ääniä ei voi laskea. Nyt kukaan ei tiedä, kelle tapiolalaisten 19 äänestämässä käyneen maallikon äänet olisivat menneet. Korte sanoo, että tässä vaiheessa on turhaa spekuloida sillä, olisivatko äänet voineet vaikuttaa vaalin tulokseen. Periaatteessa tapiolalaisten äänten laskennallinen painoarvo on hiippakunnassa melko merkittävä.

Voiko tästä seurata jopa maallikkovaalin uusiminen Espoossa?

– Varmaan tarvitaan juristi vastaamaan. Kun on kyse yhdestä seurakunnasta olettaisin, että valitus ei menisi läpi. Jos olisi useassa seurakunnassa käynyt näin, vaalit voisi joutua järjestämään uudestaan. Minulla ei ole tietoa ennakkotapauksista. Lakimiesasessoreja kannattaa konsultoida, Juhani Korte vastaa.

Espoon hiippakunnan vs. lakimiesasessori Lars-Eric Henricson toteaa, ettei ääniä voi laske, koska kuori ei ollut sinetöity. Hän arvioi, ettei jatkotoimenpiteisiin ryhdytä, ellei tapauksesta tule valitusta.

Jos joku valittaa, onko mahdollista, että Espoon hiippakunnan vaalit menisivät uusiksi?

– Enpä usko. Tämä on merkillinen tilanne ja hyvin harvinainen tapahtuma. Kirkon vaalijärjestys on niin selkeä koskien sinetöimistä, että tällaista tuskin on tapahtunut kovin montaa kertaa. Jos joku valittaisi, jäisi nähtäväksi, miten toimittaisiin.


Kirkon vaalijärjestys 4 luku 13§

Äänestyksen päätyttyä on annettujen äänestyslippujen lukumäärä laskettava niitä avaamatta ja niihin mitään merkintöjä tekemättä. Tämän jälkeen vaaliliput suljetaan sinetöityyn päällykseen ja toimitetaan viivytyksettä vaalilautakunnalle.

Edellinen artikkeliPresidentinvaalin arvoasetelma heijastui kirkolliskokousvaalien tulokseen
Seuraava artikkeliVähävaraisten EU-ruoka-avulle jatkoaikaa

Ei näytettäviä viestejä