Dosentti: Kirkko voisi kasvattaa kohtuullisempaan alkoholin käyttöön

viinnipuollonp205 Esko M. Laine katsoo, että viimeaikaisessa keskustelussa kirkon suhteesta alkoholiin ovat menneet sekaisin positiivinen alkoholikulttuuri ja humalahakuinen juopottelu. 1800-luvulla raittius-, työväen- sekä herätysliikkeet samaistivat nämä kaksi, vaikka ne ovat kaksi eri asiaa.

- Minusta alkoholikulttuurimme on tuhoisa, humalahakuinen. En silti usko kieltolakien olevan ratkaisu, Laine tiivisti kantaansa Radio Deissä keskiviikkona.

Laine katsoi Radio Dein Debatti-ohjelmassa, että kirkolla voisi olla kaksitahoinen rooli suhteessa alkoholiin. Ensinnäkin se voisi kannustaa ja opettaa kohtuulliseen ja vastuullisen alkoholin käyttöön periaatteita, kuten humalahakuisuudesta luopumista. Toisaalta kirkolla on tärkeä tehtävä myös työssä alkoholiongelmaisten keskuudessa. Nämä kaksi roolia eivät dosentin näkökulmasta ole kuitenkaan toisiaan poissulkevia.

Laine ei näe Porissa kesällä kirkon SuomiAreena –tapahtuman yhteydessä isännöimää Virsi ja viini-iltaa kosiskeluna, vaan lähinnä keskusteluna kirkon liittymäkohdista nuorten aikuisten kulttuuriin.

Laineen vastaväittäjä Radio Dein keskustelussa oli entinen kansanedustaja ja AKT:n ex-puheenjohtaja Risto Kuisma, joka vaati kirkkoa ottamaan selkeän kielteisen kannan alkoholin käyttöön.

Kuuntele koko ohjelma tästä.

Lue myös: Kuisma närkastyi viini-illasta-kirkon pitaisi vastustaa ryyppäämistä

Kirkko isännöi viini-iltaa kesällä Porissa

Viini- ja virsiseurassa korostuu veisuu