Diak ja Itä-Suomen yliopisto aloittavat yhteisen maisteri­tason diakonia­koulutuksen

Kuva: Olli Seppälä

Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopiston teologian osasto ovat sopineet yhteisistä diakonia-alan opinnoista. Uuteen yhteiseen maisteritason koulutukseen voivat osallistua yliopiston teologian opiskelijat ja ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittamaan hyväksytyt Diakin opiskelijat.

Uuden opinnot alkavat vuoden 2023 elo-syyskuussa Diakissa ja Itä-Suomen yliopistossa. Opiskelijat ovat kirjoilla omassa oppilaitoksessaan ja suorittavat tutkintonsa sinne.

Vastaavaa maisteritason diakoniakoulutusta ei suomalaisissa yliopistoissa ja korkeakouluissa ole aiemmin ollut tarjolla.

– Ajankohtainen maailmantilanne lisää kiinnostusta kristinuskon auttamiseen, vastuuseen ja solidaarisuuteen liittyvän käytännöllisen toiminnan tutkimiseen ja syvempään oppimiseen. Yhteistyökoulutuksella voimme vastata tähän tarpeeseen, sanoo Diakin diakonian ja kasvatuksen yliopettaja Mikko Malkavaara Diakin tiedotteessa.

Uusi koulutusohjelma laajentaa Diakin ja Itä-Suomen yliopiston välistä yhteistyötä. Aikaisempi, nyt voimassa oleva yhteistyösopimus on mahdollistanut oppilaitosten välisen ristiinopiskelun. Uusi sopimus laajentaa yhteistyötä toteutettavaksi ammattikorkeakoulun ylempien tutkintojen ja yliopiston maisteritutkintojen välillä.

– Ristiinopiskelun myötä moniammatillinen yhteistyö rakentuu ja kehittyy osana opintoja. Tavoitteena on samalla silloittaa Bolognan sopimuksen mukaista opintojen polkua ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista kohti jatko-opintoja aina tohtorin tutkintoon saakka, sanoo Diakin toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen.

Uusien opintojen piiriin kuuluvat muun muassa diakoniapainotteiset syventävät opinnot ja yhdessä toteutettavat tutkielmaseminaarit.

– Tutkintoon sisältyvistä kursseista ja seminaareista suuri osa on yhteisiä, ja ne voivat toteutua kummassa oppilaitoksessa tahansa. Opinnoissa voi myös olla esimerkiksi kaksi opettajaa, joista toinen on Itä-Suomen yliopistosta ja toinen Diakista, Mikko Malkavaara kertoo.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Diak ja Itä-Suomen yliopisto aloittavat yhteisen maisteritason diakoniakoulutuksen