Christianity Today: C. S. Lewis teki töitä Englannin tiedustelupalvelulle

Kirjailija Harry Lee Poe väittää Christianity Todayn laajassa artikkelissa ”In His Majesty’s Secret Service”, että Narnia-kirjailija ja kristinuskon puolustaja C.S. Lewis työskenteli sodan aikana Britannian ulkomaan tiedustelupalvelulle MI6:lle. Väitteensä hän perustaa eBaysta hankkimaansa nauhoitukseen.

Tämä episodi Lewisin elämästä on tähän asti ollut piilossa, vaikka kirjailijasta on julkaistu useita elämäkertoja ja tutkimuksia. Poe on perehtynyt Lewisin tuotantoon ja keräilee hänen julkaisujaan.

”Tähän asti suuri yleisö ja tutkijat eivät ole tienneet, että C. S. Lewis aloitti sota-ajan palveluksensa MI6:n tehtävissä. Kauan ennen James Bondia Lewis teki palveluksia Salaisen palvelun kätketylle haaralle, yleisradiokomitealle (Joint Broadcasting Committee)”, Poe kirjoittaa.

Poen mukaan hallitus tarvitsi Lewisin palveluksia toukokuussa 1940. Saksa oli miehittänyt huhtikuussa Norjan ja Tanskan. Toukokuussa se valloitti vielä Hollannin, Belgian ja Ranskan, minkä jälkeen yksin jäänyt Englanti valloitti Tanskalle kuuluvan Islannin. Saarta tarvittiin lentotukikohdaksi saksalaisten laivastoa vastaan.

Churchill halusi voittaa islantilaiset puolelleen. Tässä vaiheessa C.S. Lewis rekrytoitiin avuksi. Lewis oli noussut 1930-luvun Oxfordissa suosituksi luennoitsijaksi, joka veti salit täyteen puhetaidollaan.

”Hänen tehtävänsä oli voittaa islantilaisten sydämet.”

Yleisradiokomitea pestasi Lewsin nauhoittamaan sanoman, joka lähetettiin Islannin radiossa. Lewis ei tehnyt salaisesta tehtävästään muistiinpanoja, mutta mainitsi nauhoituksesta ohimennen kirjeessä ystävälleen Arthur Greevesille. Hän kertoi hämmästyneensä sitä, miltä hänen oma äänensä oli kuulostanut nauhalla. Poe päättelee, että Lewis tarkoitti Islannin-nauhoituksia.

Mitä Oxfordin kirjallisuudenopettaja sitten puhui islantilaisille? Lewis puhui ”pohjoisen hengestä englantilaisessa kirjallisuudessa” ja kertoi omasta rakkaudestaan pohjoismaiseen mytologiaan ja ylisti islannin kieltä. Tämän jälkeen hän keskittyi islantilaisia ja englantilaisia yhdistävään haluun olla itsenäisiä ja riippumattomia Manner-Euroopan mahdeista.

Poen mukaan alkuperäinen radiopuhe tallennettiin kahdelle äänilevylle, joista ensimmäinen on nyt hänellä, mutta katkeaa kesken nauhoituksen. Hän aikoo esittää levyn julkisesti ensi heinäkuussa Inklings-viikolla Oxfordissa.

Edellinen artikkeliIlmastosopimus on mannaa kirkkoliitoille
Seuraava artikkeliPalkittu dokumenttiohjaaja teki Jouluradiolle videon

Ei näytettäviä viestejä