Britannian muslimineuvosto kouluttaa naisia johtamaan moskeijoita

Britannian johtava muslimijärjestö Muslim Council Of Britain (MCB) on käynnistänyt koulutusohjelman naisten kouluttamiseksi moskeijoiden johtotehtäviin. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Kaksikymmentä naista on aloittanut puolen vuoden intensiiviohjelman. Naiset käyvät yksilöllisen koulutuksen vieraillen edistyksellisissä moskeijoissa, ja heille annetaan media- ja puhekoulutusta.

Enemmän kuin neljännessä Britannian moskeijoista ei ole tarjolla mahdollisuuksia naisille, pääsy moskeijoihin on usein rajoitettua ja heille kohdennettu tila moskeijoissa rajallista.

– Monet moskeijakomiteat eivät ymmärrä, mitä naiset haluavat tai tarvitsevat. Mutta luulen heidän tietävän, että ajat muuttuvat ja heidän on muututtava myös, sanoo koulutusohjelmaan osallistuva Ghazalla Hussain The Guardianille.

MCB:n naisten koulutusohjelman ohjaajan Andleen Razzaqin mukaan musliminaiset tekevät uskomatonta työtä yhteisöissä mutta heillä ei ole useinkaan kokemusta johtavista hallintoelimistä.

– Meidän on järjestettävä keskusteluja muurien ympärillä. Useimmat ovat kulttuurisia; islaminuskossa miehillä ja naisilla on tasavertainen hengellinen asema. Voimme nähdä, mihin suuntaan asiat ovat menossa. Naisten ääntä ei voi sivuuttaa. Erityisesti nuoret naiset ovat nälkäisiä muutoksille. Jos miehet eivät toivota naisia tervetulleiksi, naiset luovat omia tilojaan. Kaikkien moskeijoiden pitäisi heijastaa tasa-arvoa, osallisuutta ja monimuotoisuutta.

Britanniassa on muutamia moskeijoita, joissa naiset ovat luottamus- ja johtotehtävissä.

Kuva: Asim Saleem / Wikimedia Commons / CC BY 3.0. Moskeija Lontoon Regent's Parkissa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.