Billy Grahamin muistojuhlassa arvostettiin evankelistan julistamaa sanomaa iankaikkisesta elämästä

"Ei ole mitään syytä ihastella suurta väkimäärää, ei läsnä olevien vierailijoiden asemaa eikä edes hautajaisten saamaa suurta mediajulkisuutta. Merkittävintä oli kuitenkin sen sanoman arvostus, jota Billy Graham julisti yli seitsemänkymmentä vuotta", sanoo hautajaisiin osallistunut Pauli Tuohioja Kotimaalle lähettämässään kirjoituksessa.

”Vain uskomalla Jeesukseen Kristukseen ihminen omistaa anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän”, oli ajatus, jota muistotilaisuudessa puhuneet kutsuvieraat painottivat. Kun Billy Grahamilta itseltään oli kysytty, millaisena hän tahtoisi itsensä muistettavan, niin hän oli vastannut: ”Jeesusta Kristusta julistavana evankelistana”.

Viisi lasta puhui

99-vuotiaan kuolleen Billy Grahamin (William Franklin Graham Jr.) hautajaiset tai paremminkin muistojuhla pidettiin perjantaina 2.3. Billy Graham Libraryn alueelle pystytetyssä suuressa kokousteltassa Charlottessa Pohjois-Carolinassa. Paikalle oli kerääntynyt järjestäjien mukaan noin 2300 kutsuvierasta eri puolilta maailmaa.

Suomalaisista kutsun olivat saaneet kirkkoneuvos Pekka Huokuna sekä rovastit Hannu Nyman ja Pauli Tuohioja. Myös presidentti Donald Trump puolisonsa Melanian kanssa sekä varapresidentti Mike Pence osallistuivat tilaisuuteen.

Billy Graham haudattiin yksitoista vuotta aiemmin kuolleen vaimonsa Ruth Bell Grahamin viereen. Saattajina olivat heidän viisi lastaan, 19 lastenlasta, 44 lastenlastenlasta ja 6 lastenlastenlastenlasta. Grahamien lapset puhuivat kaikki hautajaisissa.

"Tunnetun julistajan lapsena ei ole helppo olla. Avoimesti ja vaikuttavasti tytär Ruth Graham kertoi kahdesta avioerostaan, häpeäntunteestaan ja tyttären pelosta joutua vanhempiensa taholta torjutuksi. Kun Ruth kertoi menneensä ensimmäistä kertaa tapaamaan vanhempiaan toisen avioeronsa jälkeen peloissaan ja häpeissään, niin Ruthin mukaan ”Daddy” Billy oli odottamassa hänen tuloaan talon parkkipaikalla, oli sulkenut hänet vahvaan, lämpimään syleilyyn ja sanoneen ”Tervetuloa kotiin”. Ei ollut mitään syytöstä, ei torjuntaa, oli vain läsnä olevaa rakkautta, Tuohioja kuvailee tyttären puhetta.

Tavoittanut yli 200 miljoonaa kuulijaa

Billy Grahamin kuudella mantereella toteuttamat 185 isoa evankelioimistapahtuman on arvioitu tavoittaneen yli 215 miljoonaa ihmistä.

"Graham piti aina tärkeänä, että paikalliset seurakunnat yhdessä järjestivät nämä kokoukset ja hän tuli heidän kutsustaan julistamaan ja auttamaan paikallisseurakuntia. Näin toimittiin myös Suomessa, jossa Billy Graham vieraili vuosina 1954 ja 1987. Jälkimmäinen toteutettiin nimellä Missio Helsinki ja kuutena elokuisena päivänä Helsingin stadionilla kävi noin 183 000 osallistujaa. Silloinkin seurakuntien ja järjestöjen todella laaja yhteistyö mahdollisti koko tapahtuman ja yhdisti Suomen seurakunnat tämän Mission toteuttamisessa", Tuohioja arvioi.

Vanhin pojista, Franklin Graham, on ottanut Billy Graham Evangelistic Assosiacion -organisaation johdon käsiinsä jo joitakin vuosia sitten. Franklin Graham on jyrkillä konservatiivisilla lausunnoillaan herättänyt myös paljon vastustusta.

Muistolaatan teksti

”Jonain päivänä te kuulette tai luette, että Billy Graham on kuollut, mutta älkää uskoko siitä sanaakaan, olen silloin elävämpi kuin koskaan”.

Nuo sanat ovat tallennetut Billy Grahamin haudan ääreen pystytettyyn muistolaattaan.

Kuvat: Pauli Tuohioja.

Lue myös

Evankelista Billy Graham on kuollut

The Guardian: Evankelista Franklin Grahamin vierailu Britanniaan herättää laajaa vastustusta