Avoin seminaari kaikkia koskevasta pelastuksesta siirtyi pandemian takia, järjestetään lokakuussa

Petri Tikka. Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Toivo-seminaari. Kuva: Freija Özcan. Vapaa käyttöoikeus. Universalismi, toivo

Viime huhtikuussa järjestettäväksi aiottu Toivo-seminaari kristillisestä universalismista on siirtynyt pidettäväksi 9.–10.10. Seminaari järjestetään Helsingissä Aleksanterin teatterissa koronaohjeita noudattaen sekä verkossa.

Toivo-seminaarissa on tarkoitus tarkastella akateemisesti ja taiteen keinoin Suomessa vähemmän tunnettua käsitystä kristillisestä toivosta eli kaikkia koskevasta pelastuksesta. Siitä käytetään myös nimitystä kristillinen universalismi. Seminaari tarjoaa uusimman akateemisen tutkimuksen näkökulmia toivon teologiaan.

– Suomessa ei ole tähän asti annettu ääntä tälle perinteiselle käsitykselle kristillisestä toivosta. Yleisesti ottaen käsityksen olemassaolosta ei ole tiedetty. Toisaalta se on sekoitettu populaariin universalismiin, jonka mukaan kaikki tiet vievät taivaaseen uskosta riippumatta, seminaarin aihetta tohtorinväitöksessään tutkiva teologian maisteri Petri Tikka kommentoi.

Tikka pitää toivoon suuntautuvaa aihetta tärkeänä etenkin nyt koronapandemian aikana.

– Onko paluuta vanhaan normaaliin, esteettömään ja itsestään selvään yhteyteen kasvoista kasvoihin? Elättelemme toivoa ja ehkä kysymme sisimmässämme: onko sille perusteita. Kysymys yltää myös korona-ajan yli. Toivon perusteet liittyvät pysyviin kysymyksiin elämästä, kuolemasta ja jälleennäkemisen toivosta sekä maailman tulevaisuudesta.

Toivo-seminaarin järjestävät tohtorikoulutettava Petri Tikka ja akateeminen toimikunta sekä Kotimaa-lehti yhteistyössä Aleksanterin teatterin kanssa. Seminaariin liittyy Aleksanterin teatterissa esitettävä säveltäjä Kari Tikan säveltämä ja käsikirjoittama ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Ooppera kertoo ihmiskunnan ja luomakunnan pelastumisen toivosta ja haastaa perinteisen moralistisen käsityksen hyvästä ja pahasta.

Joukko ulkomaisia vieraita luennoi etänä

Alun perin kolmipäiväiseksi aiottu seminaari lyhentyy nyt korona-aikana kaksipäiväiseksi. Perjantaina 9.10. luodaan historiallinen katsaus universalismiin, lauantaina 10.9. sitä tarkastellaan modernin ajan valossa.

Seminaarin ulkomaiset vieraat pitävät luentonsa videon välityksellä. Toivon teologiaa laajasti tutkinut 94-vuotias professori Jürgen Moltmann lähettää tervehdyksensä seminaarille. Ortodoksiteologi, tohtori Brad Jersak antaa yleiskuvan toivon teologian varhaishistoriasta. Amerikkalainen näyttelijä George Sarris puhuu Raamatun ankarista kohdista, jotka ehkä rakentavatkin toivoa.

Arvostettu antiikin ajattelun tutkija ja aihepiirin merkittävin asiantuntija tohtori Ilaria Ramelli käsittelee aihetta Gregorios Nyssalaisen sekä Juliana Norwichlaisen ajattelun pohjalta. Anglikaanipappi, tohtori Robin Parry avaa asiaa kokemusmaailman näkökulmasta. Evankelikaalinen pappi Peter Hiett puhuu kristillisestä universalismista liberaalin ja konservatiivin kirkon ristitulessa.

Seminaarin kotimaisia puhujia ovat tutkija Aku Visala ja Mikkelin hiippakunnan dekaani Marko Marttila sekä Petri Tikka. Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo pitää perjantaina hartauden.

Seminaari on ekumeeninen, avoin yleisölle ja maksuton. Mikäli koronan vuoksi kokoontumisiin tulee uusia rajoituksia ennen seminaaria, se siirtyy kokonaan netissä pidettäväksi. Oopperasta on lisätietoa täällä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKotimaa24 kysyi: Mitkä ovat Turun piispaksi aikovien taloudelliset sidokset?
Seuraava artikkeliArkkipiispa: Kirkolla on voimassa oleva avioliittokäsitys, mutta paine sen muuttamiseen on kova

Ei näytettäviä viestejä