Asunnottomuutta kokeneet ohjaavat kaupunkikierroksia Helsingissä ensi vuoden alusta lähtien

Suomen Setlementtiliitto on aloittanut Hima & Strada -projektin, jossa elämänsä varrella asunnottomana olleet ihmiset järjestävät opastettuja kaupunkikierroksia Helsingissä. Toisilla asunnottomuuskokemus on lyhyehkö, toisilla yli vuosikymmenen mittainen. Osa on menettänyt kotinsa toistuvasti.

Setlementtiliiton projektipäällikkö Pauliina Liukkonen kertoo Kotimaa24:lle, että idea projektiin syntyi kahdesta erillisestä ajatuskelasta.

– Ensinnäkin ajattelin, että olisi kiinnostavaa löytää uusia kerroksia omasta kotikaupungista. Katuihin ja paikkoihin sisältyy paljon historiaa ja merkityksiä, jotka ovat niin sanotusti oman tutkan ulottumattomissa. Ne voi nähdä ja ymmärtää vasta, kun joku avaa niihin ikkunan ja kertoo.

Toiseksi Liukkosta ärsytti se, että Suomessa tehdään poliittisia päätöksiä, joilla heikennetään valmiiksi vähävaraisten ihmisten hyvinvointia ja toimeentuloa.

– Kuulin riittävästi sellaisista osallisuus- ja työllisyystoimista, jotka typistävät ihmisen taloudelliseksi miinuseräksi, toimenpiteiden ja virkamiesvalvonnan kohteeksi. Halusin edistää sellaista osallisuutta, joka lisää ihmisten autonomiaa eikä vähennä sitä.

Kun Liukkosen ystävä kertoi hänelle asunnottomien ihmisten vetämistä kaupunkikierroksista Lontoossa, ajatuskelat alkoivat liittyä toisiinsa.

– Tajusin, että katujen kehäketut saavat taatusti aikaan kiehtovia kaupunkikierroksia, ja asunnottomuusteema tuli sitä kautta mukaan. Kysyin näkemyksiä asunnottomilta ihmisiltä ja asunnottomuustoimijoilta ja muokkasin ideaani eteenpäin.

Kotiseutumatkoja, joilla astutaan uuteen maailmaan

Kaupunkikierrosten katuopasvalmennuksen on määrä alkaa tänä syksynä ja itse kaupunkikierrosten ensi tammikuussa. Ensimmäiset kierrokset on määrä järjestää 4–10 henkilön ryhmille, joihin kuka tahansa voi koota sopivan porukan.

– Kierrokset ovat ennen kaikkea kotiseutumatkoja, jotka tuntuvat siltä kuin uuteen maailmaan astuisi. Kierros on katuoppaan tarina, joka muodostuu paikoista ja niihin liittyvistä merkityksistä. Lisäksi kierroksilla voi ihmetellä kaupunkikuvan omituisia yksityiskohtia tai vaikka katutaidetta, Liukkonen kertoo.

Hän kuvailee asunnottomuutta olosuhteeksi, joka tuo mukanaan ulkopuolisten ennakkoluuloja.

– Stigmaan sisältyy käsityksiä asunnottoman ihmisen holtittomuudesta, kyvyttömyydestä, lain nurjalla puolella elämisestä ja toiseudesta. Ennakkoluulot ovat asunnottomuutta kokevalle ihmiselle taakka, jota hän saattaa joutua kantamaan elämässään pitkäänkin.

Liukkosen mukaan asunnottomuuden näkeminen henkilökohtaisena epäonnistumisena tai raskaan sarjan epäonnistumisten lopputuloksena estää ymmärtämästä, että asunnottomuus on yhteiskunnassamme rakenteellinen ongelma.

– Kaupunkikierroksilla tapahtuvat kohtaamiset vähentävät ennakkoluuloja. Toivomme myös, ne herättävät halun vaikuttaa asunnottomuuden vähentämiseksi.

Asunto on ihmisoikeus, Liukkonen sanoo.

– Me kävelemme, jotta tämä jokaiselle kuuluva oikeus omaan kotiin toteutuisi.

Hima & Strada -projektin taustalla ovat Suomen Setlementtiliiton lisäksi Vailla Vakinaista Asuntoa ry, Kriminaalihuollon tukisäätiö ja Kalliolan Setlementti.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Autuaita ovat köyhät, sillä heillä ei ole varaa osallistua globaaliin ympäristörikokseen
Seuraava artikkeliMaailman eksegeetit saapuivat Suomeen – Helsingissä on koolla yli tuhat raamatuntutkijaa

Ei näytettäviä viestejä