Askola julkaisi kiertokirjeen avioliittolaista

Helsingin piispa Irja Askola on julkaissut hiippakunnassaan kiertokirjeen, jossa hän käsittelee avioliittolakia. Kirjeen mukaan kyseessä on piispan tämänhetkinen tulokulma keskusteluun.

Ensi vuoden maaliskuussa Suomessa astuu voimaan eduskunnan hyväksymä avioliittolain muutos, jonka jälkeen samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton.

”Tämä lainmuutos on saanut aikaan keskustelua, niin haavoittavaa kuin hoitavaa. Monen elämän tarina on saanut tulla kerrotuksi. Myös monen ahdistus on tullut kuulluksi. Joillekin tämä lain muutos on hämmentävä, joillekin taas syy iloon ja kiitollisuuteen”, Askola toteaa kirjeessä.

”Helsingin hiippakunnan monet homo- ja lesboparit yhdessä läheistensä kanssa suunnittelevat jo avioliiton solmimista. Millainen osuus tai rooli kirkolla voi olla näiden avioliittojen solmimisessa?” hän kysyy.

Askola toteaa, että piispojen näkemyksen mukaan kirkon järjestys ei tällä hetkellä mahdollista sitä, että luterilaisen kirkon pappi voisi toimittaa samaa sukupuolta olevan avioliittoon vihkimisen tai avioliittoon siunaamisen. Muutos edellyttäisi yhteisen kirkollisen päätösprosessin.

”Toivon, että tästä huolimatta avioliittonsa solmineet voivat kokea ilon ja rakkautensa myös Jumalan siunaamana.”

Hän lisää avioliiton solmimisen kirkollisesti samaa sukupuolta olevien kesken olevan mahdollista muissa pohjoismaisissa luterilaisissa kirkoissa.

”Toivon, että hiippakuntamme papit voivat halutessaan osallistua ’iloiten ja vapain sydämin’ hääjuhlaan, joka on solmittu maistraatissa. Meillä on kykyä, luovuutta ja ammattitaitoa tuoda osuutemme juhlaan siten, että rakkautensa löytäneet ja heidän läheisensä voivat kokea kirkon tervetulotoivotuksen”, Askola kirjoittaa.

Hän sanoo olevansa tietoinen siitä, että tämä kompromissi on toisille liikaa, toisille liian vähän.

Askola antaa kiertokirjeessä myös käytännön askelmerkkejä:

– Rukoushetken ja mahdollisen hääjuhlan tilajärjestelyissä noudatetaan seurakunnan yleisiä periaatteita (mm. jäsenten yhtäläinen kohtelu).

– Avioliiton esteiden tutkinta on osa kirkon viranomaistehtävää.

– Rukous ihmisten puolesta kuuluu messukäytäntöihimme.

Kuva:Jukka Granström

Lue myös:

Piispa Askola: ”Toivon vihkimysoikeuden jatkuvan”

Edellinen artikkeliKirkon alalle kiky-sopimuksen mukainen neuvottelutulos
Seuraava artikkeliKatso video – Piispa vastaa rauhallisesti maahanmuuttokriittisiin kysymyksiin

Ei näytettäviä viestejä