Askel-lehti: Hengellisten tv-ohjelmien äiti, toimittaja Riittasisko Räike sai kiitosta rohkeudesta

”Kuule! Sinua rakastetaan” – ja ”Takaovi”-televisio-ohjelmissa Riittasisko Räike puhui vuosikymmeniä Jumalasta. Ja katsojat tykkäsivät. Jakaessaan Riittasiskolle Kirkon tiedonvälityspalkinnon silloinen arkkipiispa Jukka Paarma kiitti häntä erityisesti rohkeudesta.

Pieni viisivuotias tyttö leikkelee isoja kirjaimia Keskisuomalainen-lehdestä ja muodostaa niistä sanoja. Hän on juuri oppinut lukemaan. Viisilapsisen perheen äiti Kyyjärvellä ymmärsi, että jotain tärkeää on menossa. Riittasisko ilmoitti, että isona hän aikoo tehdä tällaista. Ja näytti myös, miten hän ottaa sanoja käsillään ilmasta kiinni.

Melko määrätietoista jo varhain, mutta siihen hän sitten pääsikin, kun halu oli kova. Vaikkei Riittasisko ollut vielä itse koulussa, hän käveli lavalle vanhemman veljensä kuusijuhlassa ja pyysi opettajalta saada myös esiintyä. Kun ei siihen hätään ollut muutakaan kehittää, opettaja antoi tytölle Virsikirjan, josta tämä luki sujuvasti Enkeli taivaan -virren sanoja.

– Kouluaikana avustin myös Viiden Kunnan Sanomia jutuilla ja kuvilla, siitä sain taskurahaa. Sitten tein näytelmiä, joita ystävien kanssa esitettiin. Kertomisen tarve oli kova, Riittasisko muistelee silmät sikkuralla.

Vaan oli siinä muutakin. Kouluaikana Riittasisko kävi yksin kirkossa ja perusti Kyyjärvelle lähetyspiirin 12-vuotiaana.

Kotona ei riemuittu tyttären uravalinnasta

Vanhemmiltaan salaa tyttö lähti keksityn tekosyyn nojalla hakemaan kesätyöpaikkaa juuri Keskisuomalaisesta Jyväskylästä taskussaan lehdestä leikattu toimituksen osoite. Hän koputti legendaarisen päätoimittaja M. E. Juuselan oveen ja astui sisään. Myöhemmin Juusela on kuvannut, ettei sieltä nukkamaton keskeltä ensin näkynyt oikein ketään, mutta lopulta hän vakuuttui tulijasta. Niin Riittasisko aloitti kesätoimittajana korkeassa 17 vuoden, neljän kuukauden ja kahden päivän iässä.

Tässä kohden sanon Riittasiskolle, että sinä se varsinainen ”tanhupallo” olet ollutkin paitsi pituuden myös vilpittömän uteliaan asenteen vuoksi. Sillä vieläkin tällä kahden pojan mummilla välkkyy silmissä aito ilo ja löytämisen riemu. Eikä hän näytä tästä vertauksesta Putous-hahmoon loukkaantuvan.

Kotona ei riemuittu tyttären uravalinnasta. Vanhemmat pyysivät, että ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän aloittaisi kunnon ammatin opiskelut. Toimittajat kun ovat huonoa seuraa ja iloiseen elämään kallellaan. Silloin oli Riittasiskolta salaa Keskisuomalaisesta käynyt kaksi esimiestä hänen kotonaan vakuuttamassa vanhemmille, että tyttö on lahjakas ja ala turvallinen.

Uusien avausten toimittaja pääsi myös Unicefin hommiin

Tietysti Riittasiskolle avautuivat Tampereen yliopiston ovet opiskeluihin, pääaineena tiedotusoppi. Opiskeluaikana hän avusti niin Keskisuomalaista kuin Aamulehteä. Opintojen jälkeen hän koukkasi mainostoimiston kautta toimittajaksi. Silloiselta nimeltään Riittasisko Jukkala-Benisch pääsi ryhmään, joka perusti A-studion YLE:lle, ja teki siinä töitä muutaman vuoden.

– Oli hurja poliittinen taistelu, että MTV sai uutiset. Siirryin sinne ja olin aloitustiimissä, kun Kympin uutisia perustettiin. Se aika oli varsinaista suomalaisen television historiaa.

Tässä vaiheessa Riittasiskon kyvyt huomattiin myös ulkomailla ja hänet kutsuttiin Unicefin Euroopan toimiston tiedottajaksi Geneveen 70-luvun lopulla kahdeksi vuodeksi. Vuosi 1979 oli YK:n Kansainvälinen lastenvuosi, ja Riittasisko sai ottaa virkavapaata vielä toiset kaksi vuotta tultuaan kutsutuksi Lastenvuoden Suomen pääsihteeriksi, joka oli hänestä hieno ja ihana pesti. Hän oli Unicefin aikana luonut melkoiset verkostot, joiden kautta oli helpompi toimia.

– YK:n Kansainvälinen lastenvuosi huipentui Unkarissa pidettyyn päätapahtumaan, jonka pääraportoija olin. Eikä minusta tainnut näkyä kuin hiustupsu puhujapöntön takaa, Riittasisko lisää iloisesti.

Rakkaudessa on kaikki

Näiden neljän vuoden aikana hienoissa kansainvälisissä ympyröissä Riittasiskolle tapahtui vähitellen sisäisesti paljon. Hän itse sanoo, että hänen lapsenuskonsa uudistui.

– Tajusin, että vaikka me tekisimme mitä ja yrittäisimme auttaa kuinka paljon tahansa, se valuisi hukkaan ilman Jumalan rakkautta. Se oli aika kokonaisvaltainen tunne.

– Sisäistin 1. kirjeen korinttilaisille 13. luvun alun: ”Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään. Vaikka minä jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi.”

Rukous aukaisi portit hengellisille tv-ohjelmille

Pastori Olli Valtonen oli aloittanut helsinkiläisravintolassa Aamupiirit, joissa aamiaisen yhteydessä saatiin myös hengellistä ravintoa, laulettiin ja rukoiltiin. Niistä tuli koko ajan suositumpia. Joskus Olli antoi Riittasiskolle kyydin MTV:hen matkalla omaan työhönsä. Matkalla puhuttiin siitä, mitä voitaisiin tehdä enemmän ihmisten hengelliseen tarpeeseen.

– Minä avasin suuni MTV:ssä ja sanoin, että olisi kiva tehdä hengellistä ohjelmaa. Yksi päällikkö vastasi, ettei tuolla naamalla Jeesusta markkinoida. Lavastaja Tapio Rantanen, minä ja muutama muu olimme kokoontuneet joka keskiviikkoaamu huoneessani ennen töiden alkua rukouspiiriin rukoilemaan kristillisen ohjelman puolesta.

– Sitten portit aukesivat. Vedin siihen aikaan Sunnuntairaporttia ja sain ensin luvan yhteen ohjelmaan. Tauno Äijälä, Olli ja minä tapasimme. Meillä oli suunnitelmat valmiina, ohjelman runko ja ihmisiä moneen ohjelmaan. Kyllikki Virolainen oli lähin esimieheni ja tuki lämpimästi hanketta, Riittasisko riemuitsee.

Kuule! Sinua rakastetaan -ohjelma räjäytti pankin

Siitä syntyi ohjelma Kuule! Sinua rakastetaan, joka räjäytti pankin. Sitä rakastettiin, ja palaute miellytti kaupallisen kanavan johtoa, joten sille annettiin jatkolupa. Riittasiskolle sanottiin, että tee jouluun asti, mutta jouluja tuli kymmenen. Olli Valtonen vaihtui työasioidensa vuoksi pastori Seppo Kankaaksi, mutta Riittasisko pysyi.

– Ymmärsimme heti, että ohjelman täytyi olla rajat rikkova. Jos oli körttejä samassa lähetyksessä, oli myös pelastusarmeijalaisia ja helluntailaisia. Juutalainen mestarimuusikko Hillel Tokazier oli mukana monta vuotta, vaikkei hän alussa tiennyt meidän Virsikirjasta mitään. Oli ihmisten tarinoita, yhdessä laulamista ja rukousta.

– Katsojat tykkäsivät, ja palautetta tuli ovista ja ikkunoista. Ohjelmaa katsoivat kaikki, salaa tai julkisesti; joskus jopa joitakin demareiden paikalliskokouksia piti siirtää toiselle päivälle kuin ohjelma. Maanpuolustuskurssillakin siitä puhuttiin. Naamani oli ollut tuttu televisiosta jo vuosia, mutta minua puhuteltiin sukunimellä, nyt ihmiset lähestyivät etunimellä.

Missiot, messut ja yhdessä laulamisen voima

Jotenkin kaikki se, mitä Riittasisko oli oppinut ja kokenut elämässään, johti tähän ja oli tähän tarkoitettu. Siihen aikaan ei ollut tapana puhua uskosta ääneen, joten ohjelma mursi isoja patoja. Ohjelmassa oli aina kaksi juontajaa, kaksi vierasta, muusikoita ja studioyleisö. Lavastaja teki studiosta kappelin, ja kaikkein ihmeellisintä oli se, että ne olivat suoria lähetyksiä.

– Studioyleisö lauloi mukana, katsojat saattoivat osallistua ja samaistua. Yhdessä laulaminen on suunnaton voima. Körtit tekevät kaiken laulaen, ja se on mielestäni upeaa ja menee syvälle.

– Se oli suuren hengellisen tuulen ja liikehdinnän aikaa, jolloin tapahtui paljon ja seurakuntiin tuli eloa; syntyi Askel, Billy Grahamin missio, Kalevi Lehtisen missiot ja Tuomasmessu, oli Taizé-laulut ja Anna-Maija Raittilan viisaus. Ennen kaikkea oli kunnioittavaa yhteydenpitoa yli ryhmien sekä yhteistyötä eri kristillisten toimijoiden välillä, Riittasisko luettelee ja toteaa lähes liikuttuen, että kaikilla ohjelmilla on oma elinkaaressa. Kuule! Sinua rakastetaan loppui hyvässä lennossa.

Takaoven iloa ja valoa

Kun MTV:llä ryhdyttiin suunnittelemaan Huomenta Suomi -ohjelmaa, Riittasisko oli tietenkin tiimissä mukana. Hänellä oli oma Takaovi-ohjelma, jonka puitteissa hän ensin vieraili kaikkien ministereiden kotona arjessa ja sitten muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien kotona.

Sitten hän päätti tehdä ohjelman Ulla-Christina Sjömanin rukousillasta Munkkivuoren kirkosta Helsingistä. Saman Ulla-Christinan, joka Irene Tandefeltin kanssa hoiti Askel-lehden rukouspalstaa viitisentoista vuotta.

Se ohjelma räjäytti taas kerran potin. Kaikki MTV:n puhelinnumerot täyttyivät kyselyistä, mihin Ulla-Christinalle voi jättää rukouspyyntöjä. Pekka Hyvärinen aloitti Riittasiskon esimiehenä sinä aamuna, kun koko putiikki oli ihan sekaisin. Hyvärinen ymmärsi ja sanoi, että sitä tehdään, mistä katsojat tykkäävät. Riittasisko sai tehdä kristillistä Takaovea yli kymmenen vuotta koko työuransa loppuun saakka.

Kirkko antoi tunnustusta

Aina A-studion ajoista alkaen Riittasisko on ollut kiinnostunut kirkosta ja hengellisyydestä ja käsitellyt näitä aiheita. Ei siis ollut ihme, että hän seitsemäntenä naisena sai vuonna 1975 perustetun Kirkon tiedonvälityspalkinnon vuonna 1998. Perusteluissa puhutaan vuosikymmenten rohkeudesta. Sillä kristillisiä asioita on useinkin pitänyt käsitellä ja puolustaa vastavirtaan.

– Katselen televisiota iloisella mielellä ja olen ylpeä upeista toimittajista, jotka hoitavat kriisitilanteita hienosti. Itseäni ei yhtään kaduta se, että ryhdyin toimittajaksi.

– Olen kokenut suurta johdatusta, kun olen kolunnut Amerikkaa, Afrikkaa, Aasiaa, Lähi-itää ja tietenkin Eurooppaa. Nuorena tuntui, että ovet aukenivat helposti, kun Genevestäkin soitettiin ja pyydettiin töihin. Näyttelijä Peter Ustinovin kanssa teimme yhteistyötä, ja lentelin sinne ja tänne. Eri kohdemaissa näin myös paljon väärinkäytöksiä ja epärehellisyyttä.

Eläkeläisten kiireitä

Ihailen Riittasiskon innostuvaa ja iloista olemusta. Hän on osannut säilyttää jotain olennaista siitä pienestä tytöstä, joka tuvan lattialla leikkasi kirjaimia ja ymmärsi tekevänsä niistä jotain ihmeellistä.

Riittasiskon elämää täyttää lempeä elämänmeno ja avioliitto kuvataiteilija ja eläkeläiskirkkoherra Lauri Räikkeen kanssa. Lauri Räike puolestaan luetteloi molempien kuvataiteilijavanhempiensa ja omia teoksiaan, yhteensä kaikkiaan 350, joten kiirettä riittää.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI on dokumentoinut kaikki Riittasiskon työt koko työuran ajalta. Nyt hänellä on alkanut yhteistyö UKK-arkiston kanssa, jonne tallennetaan tulevia aikoja varten tietoja. Riittasisko seurasi urallaan presidentti Urho Kekkosta pitkään läheltä.

”Olen saanut olla täysillä leikkivä mummi sydämeni kyllyydestä”

Saan kuulla, että Riittasisko on kirjoittanut salanimellä laulunsanoja, yksi on omalla nimellä, ja sen on Nina Åström levyttänyt, Jumalan kevät.

– Vaan parasta ja ihaninta ovat kaksi pojanpoikaa, joille olen saanut olla täysillä leikkivä mummi sydämeni kyllyydestä. Olen ollut lähimummi ja olen edelleenkin murkkujen uskottu. Tykkään paljon huonoista lukujärjestyksistä, joissa on paljon hyppytunteja mummin luona käymistä varten. Siksi perustin mummilan lasten lähelle, ollakseni läsnä. Se on elämäntehtäväni, Riittasisko sanoo pehmeällä äänellä.

Molemminpuolisesta kiintymyksestä kertoo sekin, että pojanpojat haluavat mummin matkoille mukaan.

Kuva: Jukka Granström

Juttu on julkaistu Askel-lehdessä 4 / 2018.

Edellinen artikkeliMaahanmuuttajien kiinnostus kristinuskoon näkyy lähetysjärjestöjen juhlilla – mukana arabiaa, farsia ja daria
Seuraava artikkeliKatolinen arkkipiispa vetäytyy tehtävästään Australiassa – todettiin syylliseksi hyväksikäytön peittelyyn

Ei näytettäviä viestejä