Asiantuntija muistuttaa: Hautausmaa ei ole leikkipaikka

HautausmaakukatRisto Lehto.

Ruotsissa kahdeksanvuotiaan tytön kuolema saattoi johtua siitä, että tyttö oli kiivennyt hautakiven päälle. Kivi kaatui kohtalokkain seurauksin.

- Jos kiipeilee, hautakivi voi kaatua, Risto Lehto sanoo.

- Vanhempien on hyvä teroittaa, että jos on pieniä lapsia hautausmaalla, siellä pitäisi pysyä käytävillä vaan. Kiviin ei pidä nojata, koskea tai työntää.

Jos omaiset huomaavat, että hautamuistomerkkejä on kallellaan, ne pitää oikaista. Omaisten velvollisuus on hoitaa ja suoristaa hautamuistomerkit.

- Jos havaitsemme, että hautakivi on kallistumassa, olemme laittaneet pieniä muistutuslappuja haudalle. Pyydämme omaisia ottamaan hautausmaatoimistoon yhteyttä, jotta voimme kehottaa heitä oikaisemaan kiven.

Tarvittaessa omaiset voivat käyttää hautakiviliikkeiden palveluksia kiven oikaisemiseksi.

Pitäisikö hautausmaalle laittaa esimerkiksi varoitukset, että kiipeily on kielletty?

- Tuo on aika hyvä kysymys. Jos tähän maailmaan toisaalta menee, valtava pino saisi olla erilaisia kieltoja.

Kenen vastuulla kaatuva hautakivi on?

- Aika pitkälle on omaisten, jotka ovat muistomerkit pystyttäneet, jollei sopimuksissa ole annettu asiaa seurakunnalle tehtäväksi. En muista, onko oikeusasteissa tällaisia asioita käsitelty.

Näin sanoo kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo:

- Järjestyslain mukaan hautausmaat ovat yleisiä alueita. Seurakuntien mahdollisuudet puuttua hautausmailla liikkumiseen ovat rajoitetut. Seurakunta voi puuttua vain lainvastaiseen liikkumiseen hautausmailla.

- Vaikka hautakivestä vastaa hautaoikeuden haltija, seurakunnat voivat vähentää onnettomuuksia puuttumalla asiaan. Kun huomataan, että hautamuistomerkki ei ole enää turvallinen, hautaoikeuden haltijalle tehdään kunnostuskehotus.

- Suomessakin on sattunut joitakin hautakivionnettomuuksia. Usein kyse on siitä, että hautakivi on kaatunut jalan päälle. Kuolemaan johtaneita tapauksia ei ole tiedossa.

Lue myös: Hautakivi kaatui - tyttö kuoli