Arkkipiispa: Vanhoillislestadiolainen liike vaarassa sulkeutua

Mkinen_karix4x205Kari Mäkinen katsoo vanhoillislestadiolaisen liikkeen elävän ”ratkaisevaa vaihetta”. Jos liikkeessä ei uskaltauduta rehelliseen keskusteluun, hänen mielestään on vaarana, että se sulkeutuu.

Vanhoillislestadiolainen liike on ollut paljon julkisuudessa. On puhuttu muun muassa naisten asemasta ja tasa-arvosta sekä lasten hyväksikäyttötapauksista ja hoitokokouksista.

Tuorein keskustelua herättänyt aihe on se, että liikkeeseen on tulossa ensimmäinen naispappi. Arkkipiispa Mäkinen on vihkimysvuorossa, kun teologi Mari Leppänen vihitään papiksi arkkihiippakuntaan. Mari Leppäsen mies on arkkipiispan teologinen sihteeri Risto Leppänen.

Risto Leppänen puolestaan on saanut kutsun keskustelutilaisuuteen Turun rauhanyhdistykseen. Hän saattaa menettää puhujan oikeutensa liikkeessä tilapäisesti. Turun rauhanyhdistyksestä ei ole kuitenkaan vahvistettu sitä, että keskustelu johtuisi Risto Leppäsen vaimon pappisvihkimyksestä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ei erittele Kotimaa24:lle kantojaan vanhoillislestadiolaisen liikkeen yksittäisiin keskustelunaiheisiin.

- Tällä hetkellä käytävä keskustelu tuo näkyväksi yhden osan vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä olevasta sisäisestä paineesta.  Liikkeessä on monta todellisuutta. Mikäli tätä ei tunnusteta ja uskaltauduta rehelliseen ja suoraan keskusteluun liikkeen sisällä, on vaarana, että liike sulkeutuu. Näyttää, että tässä suhteessa alkaa olla ratkaiseva vaihe, hän summaa.

- Arvostan liikkeen perintöä ja toivon, että mahdollisuuksiin tartutaan, arkkipiispa lisää.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on lauantaiaamuna 21.1. kello 10.05 Yle TV1:n Ykkösaamu-ohjelman vieraana. Arkkipiispalle voi lähettää ohjelmaan kysymyksiä.

Lue myös: Kanttori pelkää hyväksikäyttöasian hautautuvan naispappeuskeskustelun alle

Lestadiolaisjohtaja: Ketään ei ole vielä hyllytetty

Kirkkoon ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi

SRK: Hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein