Arkkipiispa Tapio Luoma: Kirkolla on oltava jatkuva itseymmärrys omasta epätäydellisyydestään

Arkkipiispa Tapio Luoma tahtoo toimia vuorovaikutuksen lisäämisen puolesta kirkossa ja koko yhteiskunnassa. Hän toivoo, että kirkko voisi olla sovituksen yhteisö, jossa jännitteitä ei kielletä eikä niitä peitetä.

Luoman mukaan kirkon sisäinen keskustelu heijastelee laajempaa yhteiskunnallista keskustelua.

– Kun kirkon kaltainen arvoyhteisö osallistuu keskusteluun, silloin oletetaan, että se toteuttaa myös itse julistamiaan arvoja. Kirkko on kyllä arvoyhteisö, mutta ennen kaikkea se on armoyhteisö, Luoma sanoo Kotimaan uudenvuodenhaastattelussa.

Luoman mukaan tämä edellyttää sitä, että kirkolla on jatkuva itseymmärrys omasta raihnaisuudestaan ja epätäydellisyydestään.

– Siksi tulokulma arvokeskusteluun pitää miettiä tarkkaan. Ei ylhäältä tulevina vaatimuksina, vaan samalta tasolta.

Luoman mukaan tärkeää on muistaa se, että kirkko on rajallisten ja epäonnistuneiden ihmisten yhteisö. Syntisten sairaala, niin kuin Luther sanoi.

– Kaikessa on tärkeää kysyä Jumalan tahtoa, mutta pääpaino on sanalla kysyä, ei niin, että aukottomasti tietäisi, mikä on Jumalan tahto.

– Kenen ymmärrys Jumalan tahdosta on lopulta oikeampi kuin toisen?

Samalla Luoma painottaa sitä, että jos Jumalan tahdon kysyminen loppuu kirkossa, niin sitten loppuu kaikki.

Luoma toivoo, ettei kirkossa esimerkiksi virkakysymystä tai avioliittoa koskevassa keskustelussa vedettäisi henkilön näkemyksestä johtopäätöstä kyseisen ihmisen Jumala-suhteesta.

– Meidän pitäisi pystyä keskustelemaan ilman, että kyseenalaistamme toistemme uskoa tai tahtoa kysyä ja kuunnella Jumalan tahtoa. Tämä tuntuu kuitenkin olevan vaikeaa.

Lue arkkipiispa Tapio Luoman laaja haastattelu 10.1. julkaistusta Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.