Arkki­piispa avasi kirkollis­kokouksen: Valtion suuruus ei perustu sotilaalliseen mahtiin vaan siihen, miten kirkkaasti Jumalan kuva näkyy

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma otti parhaillaan Turussa koolla olevan kirkolliskokouksen avajaispuheessaan kantaa Ukrainan sotaan ja siihen, miten sota turmelee sekä hyökkääjän että oikeutetusti puolustussotaa käyvän ihmisyyttä.

Luoma kiinnitti huomiota siihen, että sodan ensimmäisiä laukauksia on edeltänyt pitkään jatkunut mustamaalaaminen, suoranainen demonisointi.

– Viime vuosina Suomessakin paljon huomiota saanut vihapuhe voi pahimmillaan johtaa siihen, mitä olemme nähneet Venäjän hyökkäyssodan taustalla. Järjestelmällinen kaunaa ja ylenkatsetta tihkuva retoriikka, jota on viljelty jopa valtiollisissa medioissa, on nyt muuttunut sodaksi. Sanoilla on merkitystä, ja yhteiskunta, joka ei ota sanojen mahtia vakavasti, on vaarassa antaa luvan vihaisten sanojen paisua vihaisiksi teoiksi.

Kristillisen kirkon tehtävänä on Luoman mukaan julistaa sovintoa ja toimia sen hyväksi eri tavoin.

– Kun sota Ukrainassa päättyy, sen kirkoilla on edessään suuri ja vaikea tehtävä, kun niiden odotetaan rakentavan sovintoa ja rauhaa. Kirkot voivat tarjota luontevan tilan sodan aiheuttamien traumojen käsittelemiseksi ja ihmisyyden vahvistamiseksi.

Luoma huomautti, että sama tehtävä on edessä myös Venäjän ortodoksisella kirkolla.

– Sen soisi aikanaan tekevän tiliä siitä, miksi sen johto lietsoi sotaa ja unohti, ettei minkään valtion suuruus perustu sotilaalliseen mahtiin vaan siihen, miten kirkkaasti Jumalan kuva siinä näkyy, Luoma jyrähti.

Arkkipiispa muistutti, että kirkon näkökulmasta ihmisarvo ei perustu ihmisten keskinäisiin sopimuksiin, joita joku voi halutessaan rikkoa. Se ei perustu myöskään uskonnollisiin, etnisiin tai kulttuurisiin piirteisiin, jotka kukin voi jaotella oman mielensä ja oman taustansa mukaisesti huonompiin ja parempiin.

– Kirkon uskon mukaan ihmisarvo perustuu siihen vakaumukseen, että Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen. Tätä vakaumusta älköön mikään vihanpito tai sota vähääkään himmentäkö.

Arkkipiispan puheen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Arkkipiispa avasi kirkolliskokouksen: Valtion suuruus ei perustu sotilaalliseen mahtiin vaan siihen, miten kirkkaasti Jumalan kuva siinä näkyy

Arkkipiispa avasi kirkolliskokouksen: Valtion suuruus ei perustu sotilaalliseen mahtiin vaan siihen, miten kirkkaasti Jumalan kuva näkyy

Edellinen artikkeliHeidät valittiin turisti­papeiksi ja turisti­kanttoreiksi seuraavalle talvi­kaudelle
Seuraava artikkeliKatso suomalaisille suunnattu luterilaisen piispan tervehdys Ukrainasta

Ei näytettäviä viestejä