Anglikaanit mukaan Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta

Sambian Lusakassa huhtikuun lopussa kokoontunut maailman anglikaanisten kirkkojen neuvosto (Anglican Consultative Council, ACC) on omalta osaltaan vahvistanut luterilais-katolisen Yhteisen julistuksen vanhurskauttamisesta. Asiasta kertoo Luterilainen maailmanliitto.

Vuonna 1999 Augsburgissa allekirjoitettu Yhteinen julistus vanhurskauttamisesta totesi 1500-luvulla luterilaisten ja katolilaisten välillä vanhurskauttamiskysymyksessä annetut oppituomiot vanhentuneiksi. Metodistit liittyivät julistukseen vuonna 2006.

Luterilaisen maailmanliiton tarkkailijana Lusakassa ollut Tampereen piispa Matti Repo kertoo Facebook-päivityksessään, että myös reformoidut kirkot valmistelevat lähitulevaisuudessa Yhteiseen julistukseen yhtymistä.

”Yhteinen julistus on näin muodostumassa kattavaksi merkiksi yksimielisyydestä keskeisessä kristinopin kohdassa, pelastuksesta Kristuksessa yksin armosta ja uskon kautta. Julistus yhdistää kohta varsin laajasti evankelista kristikuntaa ja katolista kirkkoa, mikä sopii hyvin vuoden 2017 yhteiseen viettämiseen reformaation 500-vuotisjuhlana”, Repo kirjoittaa päivityksessään.

Repo kertoo Kotimaa24:lle, että Lusakassa päätettiin vahvistaa luterilais-anglikaanisia suhteita myös siinä mielessä, että näiden kirkkojen välillä jo aiemmin olemassa olevien sopimuksien yhteensopivuus ja keskinäinen ”siirrettävyys” etenisivät.

– Tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa suomalainen luterilainen pappi, joka on kommuuniossa eurooppalaisten anglikaaninen kanssa sekä amerikkalaisten ja kanadalaisten luterilaisten kanssa, voisi sikäläisten sopimusten välityksellä olla kommuuniossa myös pohjoisamerikkalaisten anglikaanien kanssa. Tällä on merkitystä esimerkiksi meidän ulkosuomalaisseurakuntiemme papillisten palvelusten kannalta, Repo toteaa.

Repo muistuttaa, että Lusakan kokous saattaa kuitenkin vain suositella eri anglikaanisille kirkkoprovinsseille näitä päätöksiä.

– ACC on todellakin vain neuvoa-antava neuvosto, jonka päätökset tulevat tosiksi vain sitä mukaan kuin eri kirkot ne ottavat vastaan – se tuttu reseption prosessi ratkaisee myös tässä.

Samaa voi Revon mukaan oikeastaan sanoa myös Luterilaisen Maailmanliiton (LML) neuvostosta.

– Sekään ei tee päätöksiä jäsenkirkkojen puolesta, mutta toisaalta kuitenkin itsensä puolesta: se päättää LML:n asioista siinä määrin, kuin LML on näiden kirkkojen yhteinen instrumentti, Repo tiivistää.

Kuva: Olli Seppälä. Tampereen piispa Matti Repo osallistui Lusakassa järjestettyyn anglikaanisten kirkkojen neuvostoon Luterilaisen maailmanliiton tarkkailijana.

Edellinen artikkeliKirkon ympäristöjohtaja jäi koneesta – ”Suositeltiin etten lähtisi Betlehemiin”
Seuraava artikkeliKotimaan pro blogi -palkinto Elina Koivistolle

Ei näytettäviä viestejä