Amerikkalaiset vastasivat kärsimyksen ja pahuuden syitä koskevassa kyselytutkimuksessa: ”Paha on osa elämää, joskus pahoja asioita vain tapahtuu”

Yhdysvaltalainen Pew Research – instituutti julkisti loppuvuodesta pahuuden syitä koskevan kyselytutkimuksen. Kysely osoitettiin kaikkiaan 6 485 yhdysvaltalaiselle.

Pew´n tutkimuskysymys kuului: ”Omin sanoin ilmaistuna: miksi ihmisille tapahtuu kauheita asioita, ilmeisesti ilman heidän omaa syytään?” Vastaajat siis saivat vastata kysymykseen omin sanoin.

Vapaasti muotoillut vastaukset voidaan luokitella seuraaviin kategorioihin: Paha kuuluu elämään (”Life happens”) (35 prosenttia), Jumalan tahto / Jumala sallii pahat asiat (13), Synti / Syntinen luonto / Paha (8), Vapaa tahto (8), Kohtalo / Karma (7), Ihmisten / järjestelmien syytä (6), Kasvu / Ymmärrys (4).

Omin sanoin kirjoitettuja vastauksia tähän kysymykseen antoi 5 280 ihmistä. Kysely tehtiin tilanteessa, jossa elämän ”normaalien” murheiden lisäksi yhdysvaltalaisia huolettavat erityisesti koronapandemia, ilmastonmuutos, hurrikaanit ja maastopalot.

”Joskus pahoja asioita vain tapahtuu”

Kyselyssä vastaajien käsityksiä kartoitettiin myös siten, että he saivat valita esitetyistä valmiista vaihtoehdoista ne, jotka eniten vastasivat heidän käsityksiään samasta kysymyksestä.

Seuraavat prosenttiluvut kuvaavat vastauksia, jotka koettiin ”erittäin hyvin” tai ”melko hyvin” vastaajien käsitystä. Vastaukset eivät ole toisensa pois sulkevia, sillä vastaajat saattoivat valita useita vaihtoehtoja.

Tällä tavalla tarkasteltuina yhteensä 86 prosenttia vastaajista valitsi vaihtoehdon ”joskus pahoja asioita vain tapahtuu”.

Tässä valittujen valmiiden vastauksien ”erittäin hyvin” ja ”melko hyvin” valinneiden prosenttiosuudet:

– Joskus pahoja asioita vain tapahtuu (44 + 42, yhteensä 86 prosenttia)

– Kärsimys johtuu enimmäkseen ihmisten omista teoista (22 + 49, yhteensä 71 prosenttia)

– Kärsimys on enimmäkseen yhteiskunnan rakenteesta johtuvaa (19 + 50, yhteensä 69 prosenttia)

– Kärsimys tarjoaa ihmisille mahdollisuuden kasvaa vahvemmiksi (19 + 43, yhteensä 62 prosenttia)

Useimmat amerikkalaiset uskovat taivaan olemassaoloon

Pew Research toteaa uutisessaan, että monille ihmisille näkemykset kärsimyksestä liittyvät käsityksiin Jumalasta. Kysymys on tutkimuslaitoksen mukaan juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa keskeinen, sillä tällöin on sovitettava kaikkitietävän ja hyvän Jumalan idea maailmassa vallitsevan pahan todellisuuden kanssa.

Pew Researchin kyselyssä esitellään myös muita kärsimyksen ongelmaan liittyviä vastauksia ja niiden jakaumia amerikkalaisessa väestössä. Esimerkiksi 44 prosenttia aikuisista amerikkalaisista on sitä mieltä, että väite ”Saatana on vastuussa suurimmasta osasta kärsimyksestä maailmassa” vastaa heidän omaa käsitystään erittäin hyvin tai melko hyvin.

Uudessa kyselyssä kartoitettiin jälleen kerran myös amerikkalaisten uskoa Jumalaan. 58 prosenttia vastaajista sanoi uskovansa Jumalaan sellaisena kuin Hänet kuvataan Raamatussa. Lisäksi 32 prosenttia uskoi, että on olemassa jokin korkeampi voima.

Lähes kolme neljäsosaa (73 prosenttia) amerikkalaisista uskoo uuden kyselyn mukaan taivaan ja 62 prosenttia helvetin olemassaoloon, protestantit hieman useammin kuin katolilaiset ja naiset useammin kuin miehet.

Noin neljäsosa amerikkalaisista ei usko taivaan tai helvetin olemassaoloon.

Varsin mielenkiintoinen on Pew´n kyselyn tieto, jonka mukaan katolilaiset vastaajat (68 prosenttia) uskovat kaksi kertaa protestantteja (34 prosenttia) yleisemmin siihen, että ihminen, joka ei usko Jumalaan, voi silti päästä taivaaseen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliArvio: Tarmo Kunnas kirjoittaa raskaan sarjan pohdintaa uskonnosta ja moraalista
Seuraava artikkeliKommentti: Vuoden uskontouutinen kertoo muutoksesta ja halusta pitäytyä kuviteltuun muuttumattomuuteen

Ei näytettäviä viestejä