Aksentti nimessä esti äänestämisen seurakuntavaaleissa?

Ex-yrittäjä Aulis Virén yritti eilen parikin kertaa äänestämään Oulun tuomiokirkkoseurakuntaan. Toisella kerralla hänellä oli henkilötodistuksen lisäksi mukana saamansa ilmoitus äänioikeudestaan. Äänestää hän ei kuitenkaan saanut.

Virénin nimeä ei nimittäin löytynyt vaaliluettelosta. Nyt mahdollisena syynä pidetään Virénin nimessä olevaa aksenttia. Hän kertoo, että hänen tyttärensä oli ehdolla pääkaupunkiseudulla ja tyttären nimi löytyi vaaliluettelossa aakkosjärjestyksessä viimeisenä v-kirjainten kohdalla. Myöskään Virénin vaimon nimeä ei löytynyt Oulussa vaaliluettelosta, mutta hän ehti käydä jo äänestämässä ennakkoäänestyksessä.

– Äänestyspaikalla sanottiin, että hänenkin äänensä hylätään, Aulis Virén kertoo.

Kun Virén oli äänestämässä, vaalivirkailijat olivat kertoneet hänelle, että neljän henkilön nimeä ei ollut siihen asti löytynyt vaaliluettelosta. Välttämättä heidän kohdallaan ei kuitenkaan ollut kyse aksenteista. On mahdollista, että he olivat luulleet olevansa jäseniä tai olivat toisen seurakunnan jäseniä.

Aulis Virén on ottanut koko jupakan rennolla huumorilla. Hän on lähettänyt Oulun keskusrekisterin johdolle ja tuomiorovasti Matti Pikkaraiselle sähköpostia, jossa hän kaikesta huolimatta vakuuttaa: ”Nou hätä – usko hyvän tekemiseen ei silti järky.”

Pikkarainen kertoo, että hänellä nousi kaksi peruskysymystä Virénin kirjeestä mieleen.

– Ensimmäinen on se, että miten tällainen on mahdollista, meillä on ihminen saanut äänioikeudestaan seurakunnalta kirjeen, joka vääjäämättömästi todistaa, että hän on oikeutettu äänestämään. Ja toiseksi, miten meidän vaalijärjestys on niin kankea, ettei pääse äänestämään, jos hän on saanut ilmoituksen äänioikeudesta? Tässä on tekninen kömmähdys vaaliluetteloiden tulostuksessa, Pikkarainen sanoo.

Nyt Pikkarainen pelkää, että kirkossa on laajemminkin voinut olla aksenttien kanssa ongelmia. Hänen mielikuvansa on se, että kirkko käyttää vaaliluetteloiden pohjana yhteistä tietokantaa. Ohjelmassa saattaa olla virhe, joka poistaa tai laittaa eri paikkaan aksentillisia nimiä.

– Jos sellainen on, se on hirveä lapsus. Tämä on koko kirkkoa koskeva kysymys, varmaan isojen herrojen kannattaisi pohtia, miten tällaiset järjestetään.

”Koko vaalijärjestelmä ihan susi”

Menevätkö vaalit nyt uusiksi Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa?

– En osaa ottaa kantaa, se on juristien kysymys. Ymmärtääkseni vaalilain mukaan vaaliluettelo on ainut virallinen asiakirja, josta vaalioikeus todennetaan. Jos ei nimeä siellä ole, mutta lapussa on, tulkintani on, että vaalivirkailijat ovat aivan oikein pitäytyneet vaaliluettelossa. Mutta pidän järjettömänä tätä systeemiä. En tiedä, mitä lakimiehet sanovat.

Ylipäänsä Pikkarainen toivoo, että kirkossa järjestettäisiin jatkossa sähköiset vaalit.

– Koko vaalijärjestelmä näin toteutettuna on ihan susi. Jos vähän satsattaisiin, meillä olisi sähköiset vaalit, mutta tämäkin on isompien herrojen käsiksi. Viro joka on parisenkymmentä vuotta hapuillut uuden itsenäisen valtion tiellä, kykenee tämä asian hoitamaan. Me olemme tässä metsäläisiä, lappuja ja lippuja kuljetellaan pitkin poikin, ehkä tässä kannattaisi kerran vielä miettiä systeemiä.

Edellinen artikkeliNuoret äänestivät viime vaaleja laiskemmin
Seuraava artikkeliSS: Savolaismies äänesti kahdesti

Ei näytettäviä viestejä