A-studiossa väiteltiin ehkäisykiellosta

Salmi_xSamuelYlen A-studiossa tivattiin kirkon kantoja vanhoillislestadiolaisten ehkäisykieltoon. Studiossa suorassa lähetyksessä oli Oulun piispa Samuel Salmi.

Salmen mukaan kirkko on ottanut kantaa ehkäisykieltoon Kirkon ihmisoikeusneuvottelukunnan (KION) kautta vuonna 2011. KION totesi ehkäisykiellon olevan ihmisoikeuksien vastaista.

Toimittaja Sakari Kilpelä esitti lähetyksessä, ettei KIONin kanta ole tullut kirkon viralliseksi kannaksi, asian käsittely ei ole edennyt kirkossa ja KION on lakkautettu. Tähän Salmi totesi, että kysymyksestä keskustellaan. Niitä perheitä, joissa on vaikeaa, on autettava. Toisaalta hän totesi, että on suuri joukko, jotka suostuvat ehkäisemättömyyteen vapaaehtoisesti.

Salmi kuitenkin totesi studiossa myös, että jos joku itse suostuu ehkäisemättömyyteen, se ei ole ihmisoikeuskysymys. Hänen mukaansa kielto ei myöskään vielä tarkoita pakottamista.

- Olennaista on suostuuko itse.

Onko uskonnollisesta painostuksesta lähtevä ehkäisykielto ihmisoikeusloukkaus, toimittaja kysyi. Tähän Salmi totesi, että painostus on aina väärin. Myöhemmin hän sanoi, ettei painostuksenomaista ehkäisykieltoa pidä sallia.

Salmi sanoi seuranneensa huolestuneena joidenkin suurten perheiden elämää. Äidit ja lapset ovat tiukilla eikä vanhemmilla ole niin paljon mahdollisuuksia olla lasten kanssa.

- Vanhemmilla pitää olla oikeus antaa lapsille aikaa ja turvata heidän kehitys.

Salmi alleviivasi myös kirkon kapeahkoa mahdollisuutta puuttua sen herätysliikkeen, joka on varsin itsenäinen, elämään. Hän muistutti, että kirkko neuvottelee vanhoillislestadiolaisten kanssa, mutta ehkäisykielto ei hänen mukaansa ole vielä noussut esiin neuvotteluissa.

Kotimaan verkkolehti nosti ehkäisykiellon julkiseen keskusteluun 2009 tammikuussa. Tuolloin Ihmisoikeusliitto oli päättänyt selvittää asiaa.

Keskiviikkoillan Yle TV1:n A-studiossa omat tarinansa kertoivat myös Kotimaa24:n blogistit, entiset lestadiolaiset Vuokko Ilola ja Sauli Karhu .

Arkkiatri Risto Pelkonen toivoi piispoilta ja papeilta keskustelua. Se on hänen mukaansa saatava käyntiin. Ehkäisykiellosta Pelkonen sanoi, että naisen on saatava itse päättää omista asioistaan.

(Kuva Salmesta ei ole tv-lähetyksestä)

Nauhoitettu A-studio Yle Areenassa