Arkkipiispa: Rukoukselle merkittävä tuki

Arkkipiispa Kari Mäkinen on tyytyväinen kirkolliskokouksen päätökseen hyväksyä rukous parisuhteen rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Piispat Mäkinen ja Simo Peura uskovat, että päätös ei horjuta kirkon yhtenäisyyttä.

mkinen_xkari205

Kirkolliskokous antoi rukouksen eli pastoraalisen ohjeen valmistelun piispainkokouksen tehtäväksi. Mäkisen mukaan ohjeen työstäminen alkaa ensi vuonna piispainkokouksessa. Mäkinen pitää rukouksen kirkolliskokoukselta saamaa tukea merkittävänä. Tiedotustilaisuudessa Helsingin Sanomien toimittaja nosti esiin sen, että rukous sai kolmea ääntä vaille ¾ määräenemmistön tuen. Asiasta päätettiin yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.

– Tältä pohjalta on hyvä lähteä liikkeelle. Jotkut olisivat halunneet enemmän homoseksuaaleille tukea. He halusivat vaalia kirkon yhtenäisyyttä ja viedä näin asiaa eteenpäin. Toisaalta kaikki eivät olleet valmiita rukoukseen, ja he olisivat halunneet piispainkokouksen selvityksen vain merkittäväksi tietoon, Kari Mäkinen muotoili.

– Olen tyytyväinen kirkolliskokouksen päätökseen. Keskustelu on ollut asiallista. Kirkolliskokouksessa on ymmärrystä kuunnella toisilla tavalla ajattelevia.

Mäkisen mukaan rukoukseen ei ole tulossa elementtejä, joiden takia se voitaisiin sotkea kirkolliseen toimitukseen, avioliittoon vihkimiseen tai siunaamiseen.

– Kirkon perinteinen käsitys on, että avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Peura: Ohjeen laatiminen ei helppo tehtävä

peura_simo205

– Ohjeen on oltava yleisluontoinen, ei liian yksityiskohtainen, koska siitä tulisi silloin käytännössä toimitus.

Peura sanoo yllättyneensä, että ehdotettu rukous sai kirkolliskokoukselta näinkin suuren tuen.

Sekä arkkipiispa että Peura uskovat, ettei tehty päätös revi kirkkoa.

– Kirkossa täytyy olla tilaa myös niille, jotka ajattelevat toisella tavalla. Kirkko ei ole repeytymässä, Peura sanoi.

Kun pastoraalinen ohje aikanaan annetaan, kyseessä on suositus, joka on työntekijöille vapaaehtoinen.

– Kunnioitetaan työntekijöiden omantunnonvapautta, arkkipiispa Kari Mäkinen totesi.

Piispainkokouksen on ohjetta laatiessaan ratkaistava muun muassa se, onko jonkun tietyn seurakunnan pystyttävä tarjoamaan rukous, jos sitä nimenomaiselta seurakunnalta pyydetään.

Edellinen artikkeliRainerma: ”Kyllä me kirkon jäseninä pysymme”
Seuraava artikkeliTimo Rämä: Rukouspäätös ei ole syy erota kirkosta

Ei näytettäviä viestejä