Arkkipiispa: Kulttuurissamme menossa kilpailu, jossa ei ole maalia

Arvioidessaan 110-vuotiaan Kotimaan taivalta, arkkipiispa Mäkinen sanoo, että jo lehden pitkä historia osoittaa, että sillä on ollut merkityksensä ja paikkansa niin kirkossa kuin yhteiskunnassa laajemminkin.

Kotimaa on syntynyt erilaisessa historiallisessa tilanteessa kuin missä nyt ollaan. Lehti syntyi toisenlaiseen julkisuuteen, jossa myös omalle kirkolliselle panokselle julkisuudessa oli paikkansa.

Mäkinen muistuttaa, että Kotimaa syntyi samassa vaiheessa kuin monet muutkin maamme sanomalehdet ja että sanomalehtien idea oli tuoda sanoma yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kotimaa oli väylä jota kautta osallistuttiin julkiseen keskusteluun, ja se noteerattiin osana sanomalehdistöä. Kun tällainen julkisuus on muuttunut, myös Kotimaan rooli on muuttunut. Siitä on vähitellen tullut kirkollisen elämänalueen oma lehti, vähän niin kuin maakuntalehdet.

Mäkinen näkee Kotimaan roolin osana mediamaailman muutosta ja pirstaloituvaa julkisuutta.

– Myös kirkon viestintäkenttä on pirstaloitunut. Tämän kaiken keskellä Kotimaan on löydettävä oma, ehkä uudenlainen roolinsa, Mäkinen sanoo.

Kilpailu ilman maalia

Arkkipiispa Kari Mäkinen vertaa median nopeutta ja nykyajan kiirettä kilpailuun, jossa ei ole maalia.

– Koko kulttuurissamme on menossa kilpailu, jossa kisataan kanssakilpailijoita vastaan ja pyritään pääsemään heidän edelleen, mutta maalia ei ole ollenkaan. Vauhti vain kiihtyy, mutta ei ole yhteistä tajua siitä mihin juostaan, Mäkinen sanoo.

Mäkinen näkee julkisuuden ikään kuin kertomuksena, joka toimii talouden, ostamisen ja myymisen ehdoilla. Jotta pelissä pärjäisi, täytyy herättää huomiota ja personoitua.

Mäkinen on pitänyt arkkipiispana ajatuksensa ja tyylinsä. Hän ei lähde julkisuudessa yksinkertaistamaan ja tiivistämään sanomaansa kolmeen sutjakkaan pointtiin, kuten politiikassa on tapana.

– Median vaatima nopeus ja siihen liittyvä kärsimättömyys eivät ole minulle luontevaa. Tässä mielessä olen joskus mediassa epäviihtyvyysalueellani, Mäkinen sanoo Kotimaan juhlalehden haastattelussa.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että arkkipiispan tehtävään kuuluu toimia niin kuin tämän hetken julkisuus edellyttää.

– Tiettyyn rajaan asti on mentävä median ehdoilla. En voi ajatella, että sanelisin median ehdot. Ei sellainen onnistu keneltäkään.

Mäkinen on itse myös nopean median käyttäjä, sillä hän sanoo seuraavansa eniten uutisia Twitteristä.

Kotimaa perustettiin 5.12.1905 pidetyn Helsingin pappiskonferenssin kokouksessa silloisen yhtenäisen ruotsalais-suomalaisen seurakunnan pastorinkansliassa (Annankatu 14). Ensimmäinen näytenumero ilmestyi 30.12.1905.

Kuva. Olli Seppälä

Edellinen artikkeliNeitsyt Maria – maailman vaikutusvaltaisin nainen
Seuraava artikkeliKotimaan 110 vuotta – Katso video

Ei näytettäviä viestejä