Arkkipiispa ja muut kirkon vaikuttajat

Arkkipiispa on jo roolinsa vuoksi kirkon vaikuttaja. Kotimaa Pro kysyi lukijoiltaan ja K24n lukijoilta sekä joukolta kirkkoherroja ja seurakuntaviestinnän ammattilaisia, ketkä ovat Suomen evankelisluterilaisen kirkon tärkeimmät vaikuttajat juuri nyt. Kolmisenkymmentä vastaajaa nosti esiin suuren joukon kiinnostavia nimiä ja luonnehdintoja. Kirjavasta vaikuttajajoukosta nousee muutama nimi ylitse muiden.

Kyselyn suosikeiksi nousivat Eero Huovinen, Kari Mäkinen, Irja Askola, John Vikström, Tapio Luoma, Johanna Korhonen ja Jaakko Heinimäki.

Emerituspiispa Eero Huovista luonnehditaan syvälliseksi, selkeäksi ajattelijaksi ja sydämelliseksi ihmiseksi, joka ilmaisee itseään ymmärrettävästi. Häntä kuvataan myös taustalla vaikuttavaksi isähahmoksi.

Piispa Irja Askola on luonut uutta, avointa ja totuudellista kirkollista johtamiskulttuuria, joka ei perustu hierarkkisuuteen. Hänet koetaan lämpimäksi hengelliseksi äidiksi, joka sanoittaa taitavasti pääkaupunkiseudun ihmisten elämää ja huomioi myös globaalit kysymykset.

Emeritusarkkipiispa John Vikströmiä pidetään painavien ja viisaiden armosanojen miehenä.

Vastaajat toivovat arkkipiispa Kari Mäkisen ajatusten näkyvän vieläkin enemmän julkisuudessa. Häntä pidetään kirkon selkeänä ja harkitsevana äänenä sekä toisaalta vaikuttajana jo virkansakin puolesta. Piispa Tapio Luoma herättää luottamusta myönteisenä ajattelijana ja hyvänä puhujana.

Toimittaja ja kirkolliskokousedustaja Johanna Korhonen on synnyttänyt vilkasta julkista keskustelua tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta sekä seksuaalivähemmistöjen asemasta.

Kirjailija-pastori Jaakko Heinimäkeä kiitetään kirkon rennoksi ja viisaaksi ääneksi. Heinimäki osaa sanoittaa uskon salaisuudet selkeästi menettämättä silti sen mysteeriä. Häntä kuvataan mediapersoonaksi, jonka sanoissa on sisältöä.

Runsaasti vaikuttajamainintoja saavat myös laulaja-lauluntekijät Pekka Simojoki ja Jaakko Löytty. Simojokea luonnehditaan henkilöksi, joka ”on laulanut Jeesuksesta niin kauan kuin minä muistan”. Olipa hän jonkun vastaajan mielestä myös ”ainut uskovainen muusikko” Suomessa. Löyttyä puolestaan kuvataan nykyherännäisyyden vaikuttajahahmoksi, joka jää historiaan sekä Suomi-gospelin uudistajaksi, jonka biiseissä soi elämä.

Mediaväki vaikuttaa piikikkäästi ja lämpimästi

Ylen hartausohjelmien toimitus sekä radion aamu- ja iltahartauksien pitäjät saavat paljon mainintoja. Hartauksistaan on tullut tunnetuksi erityisesti toimittaja-kirjailija Kaisa Raittila.

Seurakuntalehdet koetaan myös tärkeiksi vaikuttamisen kanaviksi. Helsingissä ilmestyvän Kirkko&Kaupungin päätoimittajaa Seppo Simolaa luonnehditaan erityisen vaikutusvaltaiseksi henkilöksi, joka tarkkailee kirkkoa välillä kriittisesti, mutta on kuitenkin aina pohjimmiltaan kirkon puolella. Maininnan sai myös lehden toimittaja Juhani Huttunen.

Mediavaikuttajista mainituiksi tulevat esimerkiksi toimittaja-tiedottaja Heli Karhumäki, joka ”käsittelee uskonkysymyksiä pohjalaisen vakaasti”. Tiedottaja Rebekka Naatus ”panee itsensä likoon uskoa selvitellessään”. Pastori Kai Sadinmaa ”ravistelee reippaasti rakasta kirkkoamme”. Pastori Kari Kuula selvittää ymmärrettävästi teologisia kysymyksiä Kotimaan takasivulla. Kallion kirkkoherra ja ”kirkon nykyhetken messiashahmo” Teemu Laajasalo nähdään visionäärinä.

Mediavaikuttajien listalla ovat myös kirjailija Harri Raitis, Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela, toimittaja Stig Kankkonen, kirjailija Pauliina Rauhala,
Radio Dein toimittaja Ariel Neulaniemi sekä kasvatustieteen professori ja kirjailija Tapio Puolimatka. Kirjailija-pastori Hilkka Olkinuora saa kiitosta piikikkäästä mutta lämpimästä kritiikistään sekä rohkeasta ja sielunhoidollisesta tavastaan puhua asioita auki.

Kotimaan toimituksesta mainituiksi tulivat päätoimittaja Mari Teinilä sekä toimittajat Olli Seppälä ja Jussi Rytkönen. Rytköstä luonnehditaan palautteessa Suomen oloissa poikkeuksellisen suorasanaiseksi ja suorastaan uskaliaaksi. Askel-lehden toimitussihteeriä Päivi Puhakkaa kiitetään siitä, että hän tulee kirjoituksillaan lukijoita lähelle.

Sari Roman-Lagerspetziä kuvataan tarmokkaaksi vantaalaiseksi luottamushenkilöksi, joka on nostanut julkisuuteen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kysymykset. Mikko Malkavaara mainitaan merkittävänä verkkokeskustelijana, joka ottaa rohkeasti kantaa.

Muusikot vahvasti edustettuina

Vaikuttajista löytyy Löytyn ja Simojoen lisäksi paljon myös muita muusikoita. Juha Tapiota kiitetään siitä, että hän antaa kristillisen arvopohjansa kuulua sanoituksissaan, mutta ei julista tai osoittele. Rukouslaulun opettaja Hilkka-Liisa Vuori saa kehuja pitkäjänteisestä työstä kirkkomme rukouselämän syventämiseksi.

Herättäjä-yhdistyksen musiikkisihteeri Samuli Korkalainen mainitaan kuoronjohtajana ja Siionin virsien uudistajana. Kirjailija Anna-Mari Kaskinen nähdään elämänmakuisten hengellisten laulutekstien kirjoittajana. Mainituksi tulevat myös esimerkiksi muusikko Kari Peitsamo ja laulaja-lauluntekijä Petri Laaksonen sekä sopraano Soile Isokoski, baritoni Esa Ruuttunen, urkuri Tapio Tiitu, säveltäjä-kanttori Ahti Kuorikoski ja mezzosopraano, kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

”Sopuisa ja sydämellinen”

Vastaajat mainitsevat lukuisia yksittäisiä pappeja ja piispoja. Matti Repoa kehutaan siitä, että hän ei pyri esille, vaan tekee vaikutuksen sopuisalla ja sydämellisellä olemuksellaan. Samuel Salmesta todetaan, että hän palasi rohkeasti pohjoiseen, vaikka hänellä on siellä ”erittäin vaikea kansa paimennettavanaan”.

Mainituiksi tulevat myös Wille Riekkinen, Kaarlo Kalliala, Seppo Häkkinen, Jari Jolkkonen, Björn Vikström, Jukka Paarma, Simo Peura, kenttäpiispa Pekka Särkiö sekä Suomen katolisen kirkon piispa Teemu Sippo ja ortodoksipappi isä Heikki Huttunen.

Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulaista kehutaan Asiantuntijaksi isolla A:lla ja henkilöksi, joka osaa puhua kiinnostavasti uskonnosta. Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo on osallistunut aktiivisesti keskusteluihin niin sosiaalisessa mediassa kuin printtimediassakin ja noussut näin arkkipiispan rinnalle kirkon viralliseksi ääneksi.

Mainintoja saavat myös kirkkoneuvos Leena Rantanen, kirkkohallituksen viestintäjohtaja Tuomo Pesonen, kirkkoneuvos Pekka Huokuna, kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi, seurakuntarakenteita uudistava kirkkohallituksen projektipäällikkö Terhi Jormakka, kansliapäällikön toimiston koordinaattori Riitta Kolehmainen sekä asiantuntija TM Juha Luodeslampi Kirkkohallituksen toiminnalliselta osastolta.

Tiedemaailmasta vastauksissa mainitaan professori Raija Sollamo, kirkkososiologian lehtori Kati Niemelä sekä kokonaisvaltaista ympäristöteologiaa tehnyt tutkija Pauliina Kainulainen. Emeritusprofessori Antti Eskola valikoituu listalle, koska ”osaa välittää kristillistä sanomaa armollisesti ja avarasti, dogmeihin takertumatta”.

”Ideoita pursuava haasteisiin tarttuja”

Helsinki Mission vetäjä ja Tuomasmessun isä Olli Valtonen on ideoita pursuava ajan haasteisiin tarttuja. Kirkkoherra Marja Heltelä on rohkea sananjulistaja, joka puolustaa pientä ihmistä ja pärjää sosiaalisessa mediassakin. Kirkkoherra Juha Rintamäkeä kuvataan harmaaksi eminenssiksi, jolla on laajat verkostot myös politiikan kentässä. Sodankylän seurakunnan eläkkeelle jäänyt kappalainen Helena Suomela on saanut erään henkilön liittymään uudelleen kirkon jäseneksi, ja nousee tämän yksittäisen vastaajan listalla sen vuoksi korkealle.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajaa Timo Junkkaalaa kuvataan kirkon konservatiivisiiven ideologiksi. Mainituksi tulee myös pappi ja kirjailija TT Eero Junkkaala, joka on profiloitunut sillanrakentajaksi kirkon konservatiivien ja liberaalien välisessä kädenväännössä.

Maininnan saavat myös helsinkiläiset papit tuomiorovasti Matti Poutiainen, kappalainen Arto Antturi, kirkkoherra Auvo Naukkarinen ja pappi Soili Maisila.

Kirkolliskokousedustajista nostetaan esiin muun muassa Nurmijärven seurakunnan hallintopäällikkö Sami Ojala ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Savela sekä Kaisa Rönkä, rohkeasta suorapuheisuudesta kiitetty Pirjo Ala-Kapee ja kirkkoherra Jaana Marjanen. Marjasta kuvataan papiksi ja kirkolliskokousedustajaksi, joka lähestyy ihmisiä luontevasti ja luo myönteistä kuvaa kirkosta.

Vapaa-ajattelijat ja herätysliikeväki pitävät keskustelua yllä

”Mielenkiintoista, että nyky-Suomessa vasemmistolaiset profiloituvat kristillisen uskon kannattajiksi,” eräs vastaaja toteaa. Poliitikoista listalle poimitaan demarit Jutta Urpilainen ja Mitro Repo sekä edelliset presidenttimme Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari. Päivi Räsänen (kd.) mainitaan vaikuttajana, joka ”edustaa kirkkoa vaikkei sitä halua kirkko eikä hän itse”. Esiin nostetaan myös Elisabeth Rehn (rkp.), Timo Soini (ps.) sekä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja keskustan listoilta europarlamenttiin pyrkinyt Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Herätysliikejohtajista mainituksi tulee toiminnanjohtaja Simo Juntunen Herättäjä-yhdistyksestä. Yhtä hyvin huomiota ansaitsisivat myös esimerkiksi lestadiolaisten Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Olavi Voittonen, Päivämiehen päätoimittaja Olli Lohi, Sleyn nykyinen johtaja Lasse Nikkarikoski ja hänen edeltäjänsä Seppo Suokunnas, Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen tai Herättäjä-yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala.

Nuorisotyönjohtaja Juha Heinonen Sley:stä mainitaan ihmisenä, joka tuntee nykynuorten elämää Suomessa ja ”haluaa rakastaa mahdollisimman monia Jumalan valtakuntaan”.

Yleisesti merkittäviksi kirkollisiksi vaikuttajiksi todetaan sairaalapapit, vankilapapit ja perheneuvojat, jotka kohtaavat suomalaisia heidän elämänsä vaikeissa tilanteissa. Eräs vastaaja nimeää kirkollisiksi vaikuttajiksi myös ”kaikki hiljaiset vanhukset, jotka valittamatta maksavat kirkollisveronsa ja osallistuvat sunnuntaisin messuun, vaikkeivät puheista edes kuulisi mitään”.

Listalla voisivat hyvin olla myös Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo, evankelista Ilkka Puhakka, blogisti Vuokko Ilola, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.), kristityn sateenkaarikansan monikymmenvuotiset kansalaisoikeustaistelijat Jorma Hentilä ja Olli Stålström sekä toimittaja-terapeutti Janne Villa. Myös Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä sekä muutama Kotimaan toimittaja mainittiin nimeltä vaikuttajalistassa. Ylipäätään kristillisten lehtien päätoimittajat ovat omissa piireissään ja seurakunnissaan vaikuttajia,

Kirkosta käytävään keskusteluun vaikuttaa vahvasti myös Vapaa-ajattelijain liitto. Se haastaa kirkkoa ja ylläpitää julkista keskustelua. Tämä keskustelu ei varsinaisesti henkilöidy, vaikka puheenjohtaja Petri Karisma onkin jonkin verran esillä, mutta innostaa yksittäisiä henkilöitä julkisiin kannanottoihin – ja kanteluihin.

Kirkkoherraraadin listat

Myös muutama Kotimaa Pron kirkkoherraraatilainen ehti alkukesän kiireiltään vastata kyselyyn kirkon vaikuttajista. Kas tässä listat ja perustelut.


Hannu Pöntinen, Vantaankosken kirkkoherra listaa seuraavat vaikuttajat
:

Ouri Mattila, hiippakuntadekaani joka on osallinen monen kirkollisen uudistuksen valmistelussa.

Irja Askola, piispa jota kuunnellaan laajasti. Hakee keskustelevaa otetta kirkolliseen kulttuuriin, kestää myös erimieltä olevien kommentteja.

Teemu Laajasalo, kirkkoherra, joka hyvällä tavalla saa mediassa läpi kirkollisia ajatuksia

Jaakko Heinimäki, toinen mediapersoona, jolla on myös sisällöllistä sanottavaa

Eero Huovinen, emeritus, joka vaikuttaa verkostojen kautta.

Pirjo Ala-Kapee, maallikko, joka uskaltaa sanoa asioita suoraan kirkkolliskokouksessa ja muissa kirkollisissa yhteyksissä ja on siitä huolimatta sydämellään mukana.

Ilari Rantakari, kulttuurin, lähetyksen ja kansainvälisten asioiden ammattilainen. Maallikko jolla on laajat verkostot aina kirkkojen maailmanneuvostoa myöden.

Juha Rintamäki, kirkkoherra, harmaa eminenssi jolla laajat verkostot myös politiikan kentässä.

Kaisa Rönkä, maallikko, jonka mielipidettä kuunnellaan laajasti

Kaarlo Kalliala, piispa, joka on alkanut ymmärtää piispallisen aseman hyvä puolia.


Lauri Jäntti, Lapinlahden kirkkoherra listaa seuraavat nimet:

Wille Riekkinen: elämänmakuinen ja kansantajuinen teologi, saanut runsaasti media-aikaa ja osaa käyttää sen viisaasti. Erinomainen tv-esiintyjä.

Tapio Luoma: puhuu usein viisaasti ja taitavasti

Kai Sadinmaa: saanut aikaan räväkkää keskustelua

Ahti Hirvonen: tuo talous- ja hallintoviisautta kirkolle maallikon näkökulmasta

Päivi Räsänen: edustaa kirkkoa vaikkei sitä halua kirkko eikä hän itse

Matti Myllykoski: päivystävä liberaaliteologi

Jaakko Heinimäki: nokkela sanankäyttäjä, median suosikki

Timo Junkkaala: konservatiivien ideologi

Jukka Keskitalo: voisi halutessaan muuttaa kaiken vaikkei sitä teekään

Kari Mäkinen: ks. edellinen kohta


Katri Rinne, Maarian kirkkoherra lähetti virkistävän naisvaltaisen listansa:

John Vikström, viisaus, armo ja ihmisläheisyys tavoittavat kuulijat

Tapio Luoma, myönteinen ajattelutapa

Irja Askola, inhimillinen näkökulma

Kari Mäkinen, syvällinen sanoitus ihmisenä olemisesta

Wille Riekkinen, lempeästi Raamatun totuuksia tähän päivään

Kati Niemelä, syitä ja seurauksia tässä ajassa ruotiva

Raija Sollamo, syvän tietämyksen sanoittaminen ymmärrettäväksi

Terhi Jormakka, kyky visualisoida ja luoda uutta

Sanna Lehtinen, EU-sosiologi, kirkkosiologian menetelmin diakonian suuntaviivoja tulevaisuuteen

Jukka Paarma, kirkon historian tuntija ja tälle perustalle rakentaja

Edellinen artikkeliKylväjän kesäpäivät rikkoi kävijäennätyksensä toisena vuonna peräkkäin
Seuraava artikkeliLähetysjuhlien vieras: Kiina ei ole enää kommunistinen maa

Ei näytettäviä viestejä