Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää mahdollisena, että seurakuntavaalien äänestysprosentti voi nousta yli 20:n.
– Toivon, että se nousisi selvästi yli 20 prosentin, Mäkinen kommentoi Kotimaa24:lle.
Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti oli 14,5. Nyt sen povataan yleisesti nousevan huomattavasti. Keskustelu homoseksuaalisuudesta tuo ihmisiä uurnille. Kääntyykö koettu kirkosta eroamisen aalto kirkollisen demokratian voitoksi äänestysinnon kasvaessa?
– Aika suoraviivaisesti sanottu. Ei voi ajatella niin, että hyvä, kun lähtivät, ja että sen takia demokratia voitti. Sanoisin niin, että tällaista ravistelua tarvittiin. Se synnytti myös myönteistä keskustelua laajalla rintamalla.
Oliko kuukauden velloneessa homokohussa perimmältään kyse vain kirkosta ja sen jäsenyydestä tai suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen vai pikemminkin koko suomalaisen yhteiskunnan arvo- ja moraalimurroksesta?
– Joka tapauksessa on niin, että kirkolla ja uskoinnoilla on sillä tavalla merkittävä rooli ja asema, että niiden kautta keskustellaan paljon muustakin kuin kirkosta. Puhutaan koko yhteiskunnan arvopohjasta ja siitä, miten ihmisiä kohdellaan. On tärkeää, jos keskustellaan ylipäänsä erilaisuuden kohtaamisesta. Ja se on hyvä, jos näistä asioista pystytään puhumaan kirkon kautta puhumaan.
Uskooko Mäkinen, että parisuhteensa rekisteröineet aikanaan haluaisivat käyttää piispainkokouksen ohjeistamaa rukousta, jos odotus oli, että kirkko olisi valmis siunaamaan parisuhteen? Hän sanoo toivovansa, että homoseksuaaliset ihmiset ja parisuhteensa rekisteröineet kokisivat tulevan rukouksen itsellensä tueksi. Keskeisempää kuin tuen muoto on, että tukea tuli.
– Rukous on se tapa, jolle löytyi laaja yhteinen kannatus.
– Lähtökohta on, että jokaisella ihmisellä on seksuaalisuudesta riippumatta oikeus täyteen ihmisyyteen, myös läheisyyteen, lämpöön ja rakkauteen, hän sanoo.
Ilmoita asiavirheestä