Antti Malinen Olarin kirkko­herraksi Espooseen – ”Olen pääkaupunki­seudulle tyypillinen tämän ajan pappi”

Espoon Olarin seurakuntaneuvosto on valinnut kirkkoherran virkaan Olarin seurakunnan seurakuntapastorin Antti Malisen. Hän sai vaalissa 16 ääntä ja Tapiolan seurakunnan kansainvälisen työn ja lähetyksen pappi Heidi Zitting 5 ääntä.

Kirkkoherran virkaa haki alun perin seitsemän pappia, joista kaksi veti hakemuksensa pois kesken vaalin.

– Olen valinnastani iloinen, onnellinen ja hieman häkeltynyt nyt, kun asia alkaa konkretisoitua. Työ jatkuu tutussa työyhteisössä, joka otti valintani lämpimästi vastaan, Antti Malinen kertoo.

Malinen on syntynyt vuonna 1980. Espoon Olari on hänen lapsuutensa ja nuoruutensa seurakunta. Hän on toiminut siellä vuodesta 2006 pappina useilla eri työaloilla, viimeksi rippikoulutyössä ja hallinnossa sekä osa-aikaisena vs. kirkkoherrana vuodesta 2020. Malinen on työskennellyt myös työalasihteerinä Kirkkohallituksessa sekä uskonnon, historian, psykologian ja filosofian opettajana.

Koulutukseltaan Malinen on humanististen tieteiden kandidaatti, teologian maisteri ja kirkkohistorian tohtoriopiskelija. Hän on tutkinut Suomen ja Saksan kirkkojen suhdetta politiikkaan 1930-luvulla.

Kohteliaasti ja heikomman puolella ollen

Antti Malinen sanoo olevansa teologisilta lähtökohdiltaan kansankirkollinen höystettynä yhteydellä herännäisyyteen.

– Olen varmasti pääkaupunkiseudulle tyypillinen tämän ajan pappi. Näen Olarissa tärkeänä esimerkiksi kasvatuksen, jumalanpalveluksen ja kansainvälisyystyön kehittymisen. Ajattelen, että usko, rakkaus ja elämä kietoutuvat toisiinsa. Diakonisen otteen pitäisi olla läsnä kaikessa. Ekumenia ja uskontodialogi ovat arkipäivää seurakunnan toiminnassa.

Malinen sanoo etukäteen ajatelleensa, että kirkollista keskustelua jakava kysymys sateenkaaripareista saattaa nousta vaalissa vahvasti esiin. Niin ei käynyt.

– Oli tärkeää, ettei takerruttu vain yhteen kysymykseen, joka halutaan kokea vedenjakajana. Näen kuitenkin historioitsijana, että sateenkariparien vihkimisasiassa vääjäämättä joudumme tulevaisuudessa tekemään niin kirkossa kuin Espoon hiippakunnassakin toisenlaisia linjauksia kuin nyt. Etenkin nuoret ikäluokat katsovat asiaa jo nyt kokonaan toisin kuin kirkon viralliset linjaukset.

Malinen pitää keskustelun kannalta hankalana, että kysymys sateenkaariparien vihkimistä nähdään kirkossa teologisena asiana ja yhteiskunnassa ihmisoikeuskysymyksenä.

– Asiasta pitäisi osata puhua kohteliaasti ja heikomman puolella ollen.

”On osattava sanoittaa sanomaa eri tavoin”

Antti Malinen näkee kirkon tulevaisuuden toiveikkaasti.

– Olen päässyt pahimmasta säikähdyksestä laskevien jäsentilastojen edessä. Yhtenäiskulttuurin aika oli meillä poikkeuksellisen pitkä, mutta nyt se on ohi. Meillä on edessä samansuuntainen kehitys kuin muuallakin Euroopassa.

Malinen näkee tilanteessa mahdollisuutena sen, että aktiivinen seurakuntalaisuus pääsee murtautumaan esiin. Siellä, missä oli ennen kaksi työntekijää, on tulevaisuudessa yksi työntekijä ja vapaaehtoinen.

– Ja seuraavassa vaiheessa siinä onkin kaksi vapaaehtoista. Olen nähnyt tällaista Saksan ulkosuomalaistyössä. Kirkon on oltava merkityksellinen jäsenilleen, eikä se ole kiinni jäsenmäärästä.

Malinen myös ajattelee, että koska Olarin seurakunta on jäsenmäärältään suuri, se ei voisikaan olla yksi yhtenäinen yhteisö, vaan yhteisöjä on monta.

– Meidän on osattava sanoittaa sanomaa eri tavoin. Meillä Olarissa on ollut monenlaista spiritualiteettiin liittyvää toimintaa, niin perinteistä messuelämää kuin joogaa ja meditaatiota.

Perhekoti Sipoossa

Antti Malinen asuu Sipoossa, Helsingin itäpuolella. Koti on myös hänen vaimonsa työpaikka, sillä Malisten neljän oman lapsen lisäksi siellä asuu kolme aikuista kehitysvammaista.

– Appivanhempani alkoivat pitää perhekotia 1980-luvulla. Me olemme nyt ikään kuin perineet sen. Olen saanut hyvää oppia siitä, mitä on ihmisyys ja erilaisuus.

Malinen aloittaa uudessa virassaan 1.10., jolloin Olarin seurakunnan nykyinen kirkkoherra Salla-Maria Viitapohja jää eläkkeelle.

Olarin seurakunta on yksi Espoon kuudesta seurakunnasta. Seurakunnassa on noin 27 000 jäsentä ja 55 työntekijää.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Antti Malinen Olarin kirkkoherraksi Espooseen – ”Olen pääkaupunkiseudulle tyypillinen tämän ajan pappi”

Edellinen artikkeliTavoitteena sukupuoli­neutraalit virka­puvut papeille – piispain­kokous lähetti aloitteen eteenpäin
Seuraava artikkeliTikkurilan kirkon pääsiäisen messussa huomioidaan kaikki aistit – mukana on myös tuoksuja

Ei näytettäviä viestejä