Amerikan ortodoksisen kirkon delegaatio Suomessa

Amerikan ortodoksisen kirkon (Orthodox Church in America, OCA) päämies, Washingtonin arkkipiispa ja koko Amerikan ja Kanadan metropoliitta Tiihon
vierailee seurueineen Suomessa parhaillaan. Metropoliitta Tiihon tapaa vierailunsa aikana sekä arkkipiispa Leon, metropoliitta Ambrosiuksen että metropoliitta Elian.

Metropoliitan seurueessa Suomeen ovat saapuneet myös Pittsburgin ja Länsi-Pennsylvanian arkkipiispa Melchisedek, OCA:n kansliapäällikkö isä John Jillions, Pyhän Vladimirin seminaarin liturgisen teologian professori Paul Meyendorff, seminaarin opiskelijoiden rekrytoinnista vastaava arkkidiakoni Joseph Matusiak, joka toimii myös metropoliitta Tiihonin sihteerinä, sekä OCA:n hallintoelimissä maallikkoluottamushenkilönä toimiva Jeremy Pletnikoff.

Delegaatio saapui Suomeen maanantaina. Vierailuohjelmaan kuuluu ohjelmaa Helsingin ohella Oulussa, Kuopiossa, Heinäveden Valamossa ja Lintulassa, sekä Joensuussa. Viimeksi mainitussa kaupungissa seurue tutustuu myös Itä-Suomen yliopiston teologian laitokseen.

Seurue tapaa vierailunsa aikana Suomen ortodoksisen kirkon edustajia. Maanantaina seurue tapasi myös arkkipiispa Kari Mäkisen, Suomen ekumeenisen neuvoston edustajia sekä opetusministeriön virkamiehiä.

Ruotsin puolella seurue vieraili keskiviikkona Haaparannassa, jossa se osallistui Barentsin kirkkojen neuvoston järjestämään ekumeeniseen seminaariin. Vierailu päättyy tiistaina 1. maaliskuuta.

Metropoliitta Tiihon (Marc R. Mollard) on valmistunut Saint Tikhonin seminaarista vuonna 1993. Hänen taustansa on episkopaalisuudessa, josta hän siirtyi ortodoksiseen kirkkoon vuonna 1989.

Amerikan ortodoksinen kirkko on entinen Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuulunut hiippakunta, joka sai täyden itsenäisyyden eli autokefalisen aseman Moskovan patriarkaatilta vuonna 1970. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti ei ole tunnustanut Amerikan kirkon autokefaliaa, mutta on kommuuniossa sen kanssa.

Amerikan ortodoksisen kirkon jäsenmäärästä on käytettävissä erilaisia tietoja. Suurimmillaan sillä arvioidaan olevan noin miljoona jäsentä, mutta toisten lähteiden mukaan jäsenmäärä olisi huomattavasti pienempi.

Kuva: Wikimedia Commons. Kuvassa OCA:n St. Nicholas Cathedral Washingtonissa.

Edellinen artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliSilmäterä ja neljä muuta fraasia Raamatusta

Ei näytettäviä viestejä