Alaikäisten tyttöjen naittaminen loppui tyttökerhojen ansiosta

Pohjois-Etiopian Sirinkassa koulutytöt johtavat kulttuurin muutosta, joka merkitsee vuosisataisen, yhä sitkeästi elävän perinteen päättymistä. Alaikäisten tyttöjen naittaminen on loppunut Suomen Lähetysseuran ja Etiopian Mekane Yesus -kirkon hankkeen ansiosta. Myös tyttöjen silpominen on vähentynyt.

Kahdeksan vuotta sitten Suomen Lähetysseura ja Mekane Yesus -kirkko aloittivat Sirinkassa tyttökerhotoiminnan. Kerhot toimivat kuudessa koulussa, ja niissä on mukana satoja tyttöjä.

Yksi toiminnan alullepanijoista, opettaja Alganesh Baynesagn kertoo, että tytöt suunnittelevat itse viikoittaisten kokoontumistensa sisällön. Kokoontumisten aiheena on useimmiten jokin kulttuurin haitallisista perinteistä. Näistä vakavimmat ovat lapsiavioliittojen lisäksi tyttöjen sukupuolielinten silpominen ja koulutuksen estäminen.

Tytöt keräävät tietoa kirjoista, radiosta ja televisiosta ja järjestävät koulutustapahtuman kerran kuussa kaikille koulunsa oppilaille ja henkilökunnalle. He myös kiertävät kodeissa valistamassa ja raportoivat kouluun, jos saavat tietää alaikäisten naittamisaikeista.

Sirinkan koulun vararehtori Jaragl Niguse vahvistaa, että aiemmin hyvin yleiset lapsiavioliitot ovat kokonaan hävinneet koulun alueella. Tyttöjä naitettiin jopa 13-vuotiaina. Viiden tuhannen asukkaan kaupungissa muutos koskettaa satoja perheitä. Myös luokalle jääminen ja koulun keskeyttäminen ovat vähentyneet dramaattisesti, ja tyttöjen arvosanat ovat parantuneet merkittävästi kerhotoiminnan myötä.

Etiopiassa on jo vuosien ajan työskennelty tuhoisien perinteiden kitkemiseksi. Unicefin tilastojen mukaan etiopialaistytöistä kuitenkin 41 prosenttia avioituu yhä alle 18-vuotiaina, ja heistä 16 prosenttia alle 15-vuotiaina.

Perinnettä ylläpitävät köyhyys ja tietämättömyys. Neitsyttyttärestä perhe saa hyvät rahat, ja lapsimorsianten uskotaan tuovan miehen sukuun paljon lapsia ja ilmaista työvoimaa.

Lapsiavioliitoista ja silpomisesta seuraa tytöille usein elämänpituisia kärsimyksiä, sillä liian varhainen raskaus ja synnytys vaurioittavat kehoa ja johtavat pahimmillaan kuolemaan. Etiopian hallitus on sitoutunut hävittämään maasta lapsiavioliitot ja tyttöjen sukupuolielinten silpomisen vuoteen 2025 mennessä.

Tyttökerholaiset muuttavat kulttuuria. Seinustalla vararehtori Jaragl Niguse ja kerhotoiminnan käynnistäjä, opettaja Alganesh Baynesagn.
Kuva: Sari Lehtelä

Edellinen artikkeliJoulupäivänä ostoksille? – Kansanedustaja ehdottaa liikeaikalain kumoamista
Seuraava artikkeliKirkkoherra Antturi tukee sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista

Ei näytettäviä viestejä