Ajatuspaja huolissaan Britanniassa: Manaamistapausten määrä on kasvussa

Britanniassa manaamisten määrä on kasvussa, arvioi kristillinen ajatuspaja Theos selvityksessään. Asiasta kertoo brittilehti
The Guardian
.

Selvityksen mukaan valtaosalla manatuista ihmisistä on mielenterveysongelmia, jotka vaativat psykiatrista hoitoa. Ajatuspaja toivoo analyysia ”lisääntyvistä manaamisista Britanniassa siitä näkökulmasta, miten sitä käytetään ja mitkä ovat sen mahdolliset kielteiset seuraukset”. Sen mukaan kasvu liittyy osittain maahanmuuttajayhteisöihin ja karismaattisiin seurakuntiin.

Selvityksessä Kristillisyys ja mielenterveys: teologia, toiminta ja mahdollisuudet todetaan, että manausten määrässä on tapahtunut hämmästyttävä kasvu ”minkään kirkon todellisista säännöistä ja käytännöistä huolimatta”.

Sen mukaan yhtenä vaarana on ”kristillinen ylihengellistäminen”, jossa ”minkä tahansa nähdään johtuvan hengellisistä syistä, kun muita, lääketieteellisiä syitä olisi olemassa”. Toisena vaarana nähtiin mahdollinen päällekkäisyys ”demonisen riivauksen” ja mielenterveysongelmien kanssa.

Eräs itseään ”Raamattuun uskovaksi evankelikaaliksi” kuvaileva kappalainen kertoi raportissa kokemuksistaan. Hän ei ole ”koskaan nähnyt mitään, mitä olisi nimittänyt riivaukseksi”. Sen sijaan hän kertoo kuulleensa usein toisten kristittyjen kertovan muille, että he ovat riivattuja.

Ajatuspajan selvitys ei kiistä mahdollisuutta, että joku voisi olla riivattu. Sen mukaan ”todella on raamatullinen todistus demonisten voimien vaaroista ja Jeesuksen antoi opetuslapsilleen tehtäväksi myös suorasanaisesti ’ajaa pois pahoja henkiä”. Silti on syytä toimia varovaisesti.”

Selvityksen tekijä Ben Ryan kertoi The Guardianille, että ”parantamisia” ja manaamisia mainostivat etenkin jotkin karismaattiset ja helluntailaisyhteisöt, eritoten alueille, joissa on paljon länsiafrikkalaisia yhteisöjä.

– Jos kirkko sanoo ihmiselle, että hänen ongelmanaan on demoni hänen sisällään, ja he manaavat sitä eikä mitään tapahdu, se on hengellistä kaltoinkohtelua, hän sanoi.

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliOulussa seurakunnan työntekijän epäillään varastaneen kolehtirahoja
Seuraava artikkeliHS: Vakuutusyhtiö ei vaadi Ylivieskan kirkonpolttajalta lainkaan korvauksia

Ei näytettäviä viestejä