Aviopariperhe on yleisin perhetyyppi

Yhden vanhemman ja avoparien lapsiperheiden määrät ovat kasvaneet viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta aivan viime vuosina määrät ovat pysyneet lähes samoina. Nykyisin vanhemmat ovat siviilisäädyltään useammin naimattomia kuin 1990-luvun puolivälissä. Rekisteröidyssä parisuhteessa elää noin 4 500 suomalaista, ja heidän kanssaan asuu 672 lasta.

Avioparien perhe on tavallisin lapsiperhetyyppi koko maassa. Kaikista lapsiperheistä noin 60 % on aviopariperheitä, 19 prosenttia avoparin, 18 prosenttia äidin ja lasten sekä kolme prosenttia isän ja lasten muodostamia perheitä.

Lapsista 66 prosenttia asuu avioparien perheissä, koska niissä on keskimäärin enemmän lapsia kuin muissa perheissä. Kahden vanhemman perheessä asuu yli 82 prosenttia alaikäisistä lapsista kuten edellisenäkin vuonna. Lukuun sisältyy avioparien, avoparien ja rekisteröityjen parien lapset.

Miten lapset asuvat?

Avioparien perheissä asui viime vuonna noin 693 000 alle 18-vuotiasta lasta ja avopariperheissä 179 000. Vain äidin kanssa asui 163 000 lasta, vain isän kanssa 23 000, ja rekisteröidyissä parisuhdeperheissä 672 lasta. Suomessa oli viime vuonna kaikkiaan reilu miljoona alaikäistä, 1 056 606 lasta.

Alle vuoden ikäisistä vauvoista 92 prosenttia asuu kummankin vanhempansa kanssa, kahdeksan prosenttia vain äitinsä kanssa. Prosenttiosuudet ovat samat kuin vuosikymmen aiemmin.

Pelkästään isän tai äidin kanssa asuvien lasten osuus suurenee iän myötä. Vuonna 2013 viidennes 17-vuotiaista lapsista asui vain äidin kanssa. Vastaavasti neljä prosenttia asui vain isän kanssa. Prosenttiosuudet ovat samaa tasoa kuin vuosikymmen aiemmin.

Avopariperheitä vähiten Keski-Pohjanmaalla

Suhteellisesti eniten avopareja on Ahvenanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Ahvenanmaalla 30 prosenttia lapsiperheistä on avoparien perheitä, Kainuussa ja Lapissa 23 prosenttia. Maan pienin avopariperheiden osuus on Keski-Pohjanmaalla, 16 prosenttia.

Ahvenanmaan kunnat sijoittuvat avoparien yleisyydessä kärkipäähän. Manner-Suomen kunnista kärjessä on Savukoski, jonka lapsiperheistä 36 prosenttia on avoparien perheitä. Närpiössä ja Suomussalmella avoparien osuus lapsiperheistä on 32 prosenttia ja Luhangassa 31 prosenttia. Manner-Suomessa suhteellisesti vähiten avoparien lapsiperheitä on Luodon kunnassa, kuusi prosenttia.

Yhden vanhemman lapsiperheet

Yhden vanhemman lapsiperheiden yleisyydessä on myös selvää alueittaista vaihtelua. Pohjanmaan maakunnat poikkeavat muista perinteisen perheen suuntaan. Yhden vanhemman perheitä on siellä vähiten.

Eniten yhden vanhemman lapsiperheitä on Päijät-Hämeessä (22,8 %) ja Uudellamaalla (22,6 %). Päijät-Hämeessä osuus on korkea Lahden ja Uudellamaalla Helsingin vaikutuksesta.

Luoto (ruots. Larsmo) Pohjanlahden rannikolla lienee perherakenteeltaan Suomen perinteisin kunta, koska siellä yhden vanhemman lapsiperheiden osuus (5%) on maan pienin ja vastaavasti aviopariperheiden osuus suurin (89%).

Lisäksi lapsiperheen keskimääräinen kotona asuvien alaikäisten määrä on Luodossa 2,70, maan kuudenneksi korkein. Koko maan keskiarvo on 1,84.

Sisarusten määrä noussut

Kolmella neljästä lapsesta on vähintään yksi sisarus. Vaikka 43 prosenttia lapsiperheistä oli vuoden 2013 lopussa yksilapsisia, perheiden lapsista oli samanaikaisesti ainoita lapsia vain 24 prosenttia. Näistä lapsista useilla ainoana lapsena olo on vain tilapäistä, sillä osa tulee saamaan sisaruksen myöhemmin. Osalla lapsista vanhempi sisarus on jo täyttänyt 18 vuotta tai muuttanut pois kotoa.

Vuoden 2013 lopussa 42 prosenttia lapsista asui yhden sisaruksen kanssa ja 35 prosentilla lapsista oli ainakin kaksi sisarusta kotonaan. Vuonna 1985 vain 27 prosentilla lapsista oli vähintään kaksi sisarusta kotona.

Vuodesta 1985 kolme- tai sitä useampilapsisten perheiden määrä on lisääntynyt ja yksi- tai kaksilapsisten perheiden määrä on vähentynyt.

Nelilapsisia tai sitä useampilapsisia perheitä on nyt peräti 53 prosenttia enemmän kuin vuonna 1985.

Vuonna 1985 yksilapsisia perheitä kaikista lapsiperheistä oli 27 prosenttia, nyt 23,7 prosenttia. Kaksilapsisia perheitä oli 45,6 prosenttia vuonna 1985, nyt 41,8 prosenttia. Kolmilapsisia perheitä oli 19,5 prosenttia vuonna 1985, nyt 21,5 prosenttia. Neli- tai useampilapsisia perheitä oli 7,9 prosenttia vuonna 1985, nyt 13 prosenttia kaikista lapsiperheistä.

Lähde Tilastokeskus. Perheet 2013, vuosikatsaus.

Tilastoja: Lapsiperheiden vanhemmat

Tilastoja: Aviopariperhe on yleisin perhetyyppi

Tilastoja: Valtaosa lapsista kahden vanhemman perheessä

Edellinen artikkeliKansliapäällikkö twiittasi: Pitääköhän Suomen lippu vaihtaa?
Seuraava artikkeliViron kirkko saa tänään uuden arkkipiispan

Ei näytettäviä viestejä