Jos alttarille on portaat, jaetaan ehtoollinen kaikille portaiden alapäässä, Antti Björklund esittää

Tällä viikolla julkistettiin Aktiivisesti osallinen – YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen kirkon toimintaohjelma 2019–2024. Pohjatekstin on kirjoittanut teologian maisteri Antti Björklund. Toimintaohjelmaan voi tutustua täällä.

Mikä toimintaohjelman tavoite on?

– Kirkko toimii YK:n sopimuksen tavoitteiden edistämiseksi toisaalta julkisoikeudellisena yhteisönä ja toisaalta sanomansa ohjaamana. Kirkon opetus lähtee siitä, että kaikki ihmiset ovat osa samaa Jumalan perhettä. Toimintaohjelma on kirjoitettu tukemaan kirkon päättäjiä, viranhaltijoita ja seurakuntalaisia.

Mitkä ovat suurimpia osallisuuden toteutumiseen liittyviä ongelmia kirkossa?

– Fyysiset esteet voivat olla ongelmana. Twitterissä Jukka Sariola kertoi, ettei voinut osallistua Helsingin Vanhassakirkossa järjestettyyn tilaisuuteen, sillä vaikka siellä on hissi, hissin painoraja ei kestä sähköpyörätuolia. Joissain paikoissa voi puhua myös asenteellisista vaikeuksista. Tavoite on, että vammaiset olisivat aktiivisesti osallisia toiminnassa, eivät pelkästään toiminnan kohteita.

Minkälaisia toimenpiteitä ehdotatte esteiden poistamiseksi?

– Yksi lähtökohta toimintaohjelmassa on kaikille sopiva suunnittelu. Se tarkoittaa, että jo suunnitteluvaiheessa otetaan mukaan erilaiset ihmisryhmät, myös vammaiset. Esimerkiksi ehtoollisella se voisi näkyä niin, että jos alttarille on portaat, ehtoollinen jaettaisiin kaikille portaiden alapäässä – ei niin, että osa odottaa portaiden alapäässä ja osa pääsee alttarikaiteelle.

Olet etsinyt ensimmäistä papin paikkaa vuodesta 2015 lähtien eri puolilta Suomea. Onko vammaisuutesi hankaloittanut hakua?

– Työhakemuksissa en ole pääsääntöisesti kertonut, että istun pyörätuolissa. Olen maininnut asiasta, jos olen saanut soiton, 
ja kysynyt siinä vaiheessa esimerkiksi toimitilojen esteettömyydestä. Joissain tilanteissa olen aistinut, että asia voi olla ongelma.

Kuva: Jukka Granström. Antti Björklund on aktiivinen kotiseurakunnassaan Espoon Tapiolassa ja toimii ehtoollisavustajana Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa. – Olen kohdannut kirkossa fyysisiä esteitä, mutta en asenteellisia hankaluuksia, Björklund sanoo.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Kuka ja missä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliHelsingin Temppeliaukion kirkon kävijämäärä ensimmäistä kertaa yli 900 000

Ei näytettäviä viestejä