Kasvatuksen päivät alkavat tiistaina – aiheina hengellinen kasvurauha ja lapsiystävällisen kirkon rakentaminen

Kirkon kasvattajat kokoontuvat jälleen kasvatuksen päiville huomenna tiistaina. Jyväskylässä 8.–10.1. järjestettävät päivät jatkavat kirkon kaksivuotisen #rauha-teeman työstämistä ja rakentavat lapsi- ja perheystävällistä kirkkoa ja yhteiskuntaa.

– Emme luo kirkkoon omaa lapsistrategiaa vaan haluamme vaikuttaa osana yhteiskuntaa, Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Jarmo Kokkonen sanoo päivien ohjelmalehtisessä.

Kokkonen painottaa, että lapsi- ja perhemyönteinen kirkko on enemmän kuin hymyä lapsille tai löysää hyväntahtoisuutta. Hän kannustaa seurakuntia tarjoamaan perheille edullisia harrastusmahdollisuuksia ja turvallisten aikuisten läsnäoloa ja tukea.

– Köyhien lasten määrä maassamme on kasvanut 150 000 lapseen. Näiden lasten oikeudet ja osallisuus toteutuvat heikosti, jos lainkaan. Heillä ei ole juurikaan mahdollisuutta harrastaa ilman tukea. Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa lapsiperheköyhyyden vähentäminen on keskiössä, Kokkonen sanoo.

Työpajoja, kanavia ja hengellistä kasvurauhaa

Avajaispäivänä Jyväskylän Paviljongissa puhutaan muun muassa hengellisestä kasvurauhasta, kuullaan tarinoiden voimasta rauhantyössä ja tutkitaan erilaisuudensietoa nukketeatterin avulla. Päivien avajaistilaisuudessa esiintyvät Diandra ja rap-artisti Uniikki. Ilta päättyy hiljentymiseen Herran siunauksen äärellä bibliodraaman keinoin.

Keskiviikkona keskitytään työpajoihin. Aamupäivällä puhutaan muun muassa rauhasta ja Raamatusta, yksinäisyydestä, ihmisoikeuksista, avioerotilanteiden kohtaamisesta työssä sekä vapaaehtoistoiminnan kurssin järjestämisestä nuorille. Lisäksi sukelletaan etsimään lisätyn todellisuuden avulla kirkkotilan symboliikkaa ja kokeillaan kehollista aamunavausta.

Puolenpäivän tienoilla kanavissa puhutaan kasteesta, kummiudesta, työn merkityksellisyydestä ja moniammatillisesta yhteistyöstä. Paviljongin suurimmassa salissa rakennetaan lapsimyönteistä yhteiskuntaa ja kirkkoa varsin nimekkään joukon johdolla. Mukana ovat muun muassa Helsingin piispa emerita Irja Askola, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Iltapäivän työpajoissa keskustellaan ekumeenisesti ripistä kristillisessä kasvatuksessa, kerrotaan LapsiArkki-toiminnasta, pohditaan bottien ja tekoälyn hyödyntämistä nuorisotyössä, työstetään perhekerhoihin sopivia hartauksia ja kysytään, miten messu voisi olla nuorelle hyvä kokemus. Lisäksi kannustetaan ottamaan uskonnot ja katsomukset rohkeasti puheeksi päiväkodeissa ja kouluissa. Nuoret, rauha ja turvallisuus -paneelissa tutustutaan paneelin nimeä kantavaan YK:n päätöslauselmaan, jonka on määrä edistää muun muassa uskontojen välistä dialogia ja nuorten mahdollisuutta toimia rauhanrakentajina. Mukana on esimerkiksi ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen.

Illalla työpajat jatkuvat muun muassa teemoilla seksuaalikasvatus seurakunnissa, katsomustaidot partiossa, läsnäolotaitoja lapsille ja nuorille, hyvä ryhmähenki, digitaalinen nuorisotyö ja työaikakokeilut seurakunnissa. Yhdessä kanavassa pohditaan, miten kirkko pysyy kehityksessä mukana ja onnistuu olemaan läsnä niin nykyisissä kuin tulevissa eri somekanavissa.

Torstaiaamu alkaa arkkipiispa Tapio Luoman raamattutunnilla aiheesta ”Oman rauhani minä annan teille”. Kirkon kasvatuksen päivät päättyvät luottamuksen messuun.

Myös kirkkotorilla tapahtuu

Kirkkotorilla on päivien ajan tuttuun tapaan näytteilleasettajia. Sen esiintymislavalla kuullaan muun muassa koomikko Mikko Vaismaata, esitellään Changemaker-toimintaa sekä kuullaan aikuisten nuortenilloista ja riparin kertausharjoituksista, NettiSaappaasta ja logoterapeuttisesta ihmiskäsityksestä.

Hiljaisuuden Ystävät toteuttaa päivien aikana rauhan ja hiljaisuuden huoneen, jossa on ohjattuja rukoushetkiä ja mahdollisuus omaan rauhoittumiseen.

Päiville osallistuvia kannustetaan osallistumaan keskusteluun somessa tunnisteilla #rauha ja #kkp2019.

Päivien järjestelyistä vastaavat Kirkon kasvatus ja perheasiat, Turun arkkihiippakunta, Suomen Lähetysseura ja Nuori kirkko ry. Suunnittelutyöryhmän puheenjohtajana on toiminut nuorisotyön asiantuntija Sirpa Syrjä Kirkkohallituksesta.

Kuva Jarmo Kokkosesta: Jani Laukkanen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Mikä äänestys ja missä?
Seuraava artikkeliKiista ortodoksijuutalaisten asepalveluksesta ajaa ennenaikaisiin vaaleihin Israelissa

Ei näytettäviä viestejä