Kirkossa on jäseniä, jotka eroavat kirkosta loppuvuodesta liittyäkseen siihen jälleen takaisin alkuvuodesta.
Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola vahvistaa ilmiön Kotimaa24:lle.
– Kirkollisveron maksaminen määritellään vuoden vaihteen mukaan. Jos vuoden lopussa eroat ja liityt myöhemmin tammikuussa, voit olla lähes koko vuoden kirkon jäsen, mutta et silloin maksa kirkollisveroa, Ketola avaa asiaa.
Toisin sanoen verottaja tarkastaa heti vuodenvaihteen jälkeen, kuuluuko ihminen seurakuntaan. Jos ei kuulu, kirkollisveroja ei tarvitse maksaa.
Vakaumusten tasa-arvo VATA ry:n ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n ylläpitämä Eroakirkosta.fi -palvelu kertoi eilen, että luterilaiseen kirkkoon liittyneistä joka kolmas eroaa jo saman vuoden aikana. Sen sijaan kirkosta eronneista liittyy sen mukaan vuoden loppuun mennessä takaisin vain kaksi prosenttia.
Eroakirkosta.fi -palvelu on verrannut Tilastokeskuksen lukuja kirkon jäsentilastoihin.
Kimmo Ketola toteaa Eroakirkosta-palvelun lukujen perustuvan virheellisiin laskelmiin. Ketolan mukaan palvelun luvuista puuttuu esimerkiksi tieto ulkomaille muuttaneista noin kuudestatuhannesta tai Suomeen muuttaneista noin kahdestatuhannesta kirkon jäsenestä vuonna 2015.
– Oikeampi luku liikkuu 10 ja 20 prosentin välillä, Ketola vakuuttaa.
Kaikesta huolimatta puhutaan jopa tuhansista henkilöistä, jotka eroavat kirkosta loppuvuodesta kirkollisveron välttääkseen, mutta liittyvät siihen jälleen alkuvuodesta. Tosin Ketola muistuttaa myös, että kaikki eroajat ja liittyjät eivät mieti rahaa.
Ihmisillä voi olla myös muita syitä erota ja liittyä kirkkoon nopeasti takaisin. Näitä voivat olla esimerkiksi reagointi puolesta tai vastaan johonkin kirkon eettiseen kannanottoon tai halu päästä kummiksi.
Täsmällinen tieto samana vuonna liittyneistä ja eronneista on saatavilla kirkon jäsentietojärjestelmästä, Kirjurista. Ketola huomauttaa myös, että tällaista käyttäytymistä pitäisi seurata ja tilastoida useamman vuoden ajalta, jotta ilmiöstä saadaan luotettava kuva. Parin vuoden tilasto ei antaisi vielä luotettavaa tietoa.
Kiinni omasta moraalista
Kuinka vakava juttu tällainen porsaanreikä veron välttämiseksi kirkon kannalta on?
– En minä lähtisi tässä verotuloja laskemaan, lähinnä tämä ilmiö on aika erikoinen verojen välttelyn muoto, Ketola kuittaa.
Pitäisikö asiaan koettaa jollakin tavalla puuttua?
– Tämä on tavallaan asia, joka on enemmän kiinni yksittäisten ihmisten omasta moraalista. En minä näe, että kirkon omaa lainsäädäntöä tai verotuskäytäntöjä tarvitsisi tämän joukon takia muuttaa. Ei tämä sillä tavalla ole kirkolle taloudellinen kysymys. Mutta kertoohan se jotakin ajastamme, kun tämäntyyppinen ilmiö on olemassa.
Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka toimivat tällä tavalla?
– Onko se raha sitten sen arvoinen? Ketola sanoo pienen hiljaisuuden jälkeen.
Hänen mukaansa ilmiö on kyllä ollut kirkossa tiedossa jo pidempään, mutta jäsentietojärjestelmä on niin uusi, että asiasta on ollut saatavissa eksaktia tietoa ja lukuja vasta parin vuoden ajalta.
Kuva: Matti Karppinen
Ilmoita asiavirheestä