T-Median kolmannessa Kansan arvot -tutkimuksessa, johon vastasi 3 002 suomalaista, käy ilmi, että lähes 80 prosenttia suomalaisista kokee turvallisen elinympäristön erittäin tärkeäksi. Nousua edellisvuodesta on peräti 10 prosenttiyksikköä.
Luottamuksen kivijalkoja ovat esimerkiksi verovaroin tuotetut palvelut koulutusjärjestelmä ja poliisi. Sote-aluekeskustelu ei ole myöskään vienyt uskoa suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään, johon luotetaan edelleen vahvasti. Eniten luottamusta vuoden aikana on yhteiskunnallisista instituutioista kasvattanut kirkko. Kun vuonna 2014 siihen luotti 40 prosenttia suomalaisista, nyt vastaava luku on 46 prosenttia.
Yhteiskunnallisista tahoista eniten luottamusta on menettänyt hallitus. Aiempaan hallitukseen luotti jopa 45 prosenttia suomalaisista, nyt enää 38 prosenttia. Vuoden aikana myös pettymys poliittiseen järjestelmään on syventynyt aiemmasta ja demokratian tilaan ollaan selvästi aiempaa tyytymättömämpiä.
– Jatkuvat kriisit maailmalla näkyvät kansan kasvaneena turvallisuudenkaipuuna. Kotimaassa taas kaivataan jämäkkää johtajuutta sekä päätöksiä, jotka palauttavat uskon Suomen mahdollisuuksiin, T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula sanoo.
Hyvinvointivaltio tärkeä – muttei hinnalla millä hyvänsä
Kolme neljäsosaa suomalaisista pitää hyvinvointivaltion säilyttämistä tärkeänä asiana. Hyvinvointivaltiota ei kuitenkaan olla valmiita ylläpitämään hinnalla millä hyvänsä.
Reilu kaksi kolmannesta suomalaisista toivoo valtion kulujen leikkaamista velkaantumisen pysäyttämiseksi. 39 prosenttia kansalaisista olisi valmis maksamaan lisää veroja velkakierteen estämiseksi. 21 prosenttia hyväksyisi työtuntien lisäämisen, kun vastaava luku viime vuonna oli 14 prosenttia.
Erityisen tuomittavana suomalaiset näkevät työkykyisen väestön elämisen sosiaalituilla. Yhtä lailla tuomittavana pidetään yritysten verojen minimointia veroparatiiseja hyödyntämällä.
Rasismille tuomio
Puolet suomalaisista haluaisi tämänhetkiseen maahanmuuttopolitiikkaan tiukennuksia ja nykyisen maahanmuuttopolitiikan kokee löyhäksi aiempaa useampi. Valtaosa (87 prosenttia) hyväksyisi kuitenkin omaan työyhteisöönsä maahanmuuttajia.
Yhä useampi suomalainen tuomitsee rasismin: 63 prosenttia suomalaisista on nyt valmis aktiivisesti puuttumaan rasistiseen käytökseen. Tulos on noussut vuodessa yli 10 prosenttiyksikköä eli rasismia vastustaa selvästi viime vuotta useampi kansalainen.
Tutkimuksen virhemarginaali on +/-1,8 prosenttia
Ilmoita asiavirheestä