Vievätkö älypuhelimet jo liikaa huomiotamme?

Älypuhelinten saapumisesta saakka elämämme on muuttunut aiempaa hektisemmäksi. Siinä missä tietokoneiden saapuminen kotikäyttöön 2000-luvun alkupuolella sai ihmiset pysymään koneella, on puhelinten mukana tullut liikkuvuus mahdollistanut aiempaa vahvemman integroitumisen.

Älypuhelimet alkavat olla sidottuja käytännössä kaikkeen tekemiseemme, sillä esimerkiksi kauppojen bonuskortit, henkilökortit, parkkeeraaminen ja monet muut asiat ovat siirtyneet pääosin puhelimeen. Toisaalta teknologian kehittyminen on tietysti ollut hieno asia ja jouduttanut monia arkisia askareita, mutta samalla puhelimet ovat tulleet elämäämme mukaan yhä nuorempien ihmisten osalta.

Älypuhelinten mukana on myös mahdollista hankkia mitä mielettömimpiä lisäosia ja tarvikkeita, joita löytyy esimerkiksi https://fyndiq.fi/matkapuhelimet-tabletit/samsung-tarvikkeet/ sivulta. Varsinkin lapset ovat ottaneet erilaiset lisävälineet mukaan puhelimiinsa erittäin innokkaasti.

Suomessa on yleisesti vallalla diskurssi, jonka mukaan vanhemmat haluaisivat hankkia älypuhelimen lapsilleen mahdollisimman myöhään, mutta käytännön toteutus on päinvastaista. Suurinta osaa vanhemmista huolettaa eniten lasten pääseminen käsiksi haitallisiin sisältöihin ja toiseksi suurin huoli liittyy liialliseen puhelimen käyttöön.

Miksi älypuhelin vie huomion?

Lasten osalta älypuhelinten haitat ovat olleet esille käytännössä koko niiden olemassaolon ajan. Nuorimmat lapset tarttuvat puhelimeen ja kuluttavat sen parissa aikaa niin paljon, että aikaa harrastuksille, leikeille ja ystäville ei oteta enää omaehtoisesti.

Älypuhelimen on myös omiaan viemään herkässä iässä olevan lapsen huomion käytännössä koko päiväksi. Siinä missä aiemmin leikkeihin kyllästyessä siirryttiin seuraavan leikin tai leikkikalun pariin, on tätä nykyä helppo vain vaihtaa sovellusta puhelimessa ja vaihtaa tekemistä laitteen sisällä.

Puhelin ei siis kyllästytä samalla tavalla, sillä sen sisällä on useita erilaisia toimintoja. Lapset uppoutuvat laitteisiin, eikä normaali kyllästyminen ruoki lapsen vaistoa tehdä erilaisia asioita päivän aikana.

Mitä asialle voi tehdä?

Puhelinten liikakäyttö on erittäin huolestuttavaa erityisesti lasten kohdalla. Puhelimen kanssa vietetään niin paljon aikaa, että monien elämän perusasioiden opettelemisellekaan ei tahdo jäädä aikaa. 

Monet lapset eivät esimerkiksi enää osaa kestää ollenkaan tylsyyttä vaan heti, kun lapsi jää tekemistä vaille taskusta kaivetaan puhelin. Sama kehityskulku on ollut esillä myös aikuisten puhelimenkäytön suhteen, mutta aikuisen arkijärki pysäyttää selailun jossain vaiheessa.

Puhelimen käyttöä pienten ja hieman vanhempienkin lasten kohdalla olisikin syytä kaitsea vahvalla kädellä. Lasta ei tulisi opettaa käyttämään puhelinta tylsyyden korjaamiseen, vaan opettaa puhelimen järkevää käyttöä. 

Esimerkiksi asioiden tarkastaminen ja uuden opettelu ovat tietysti asioita, joita puhelimelta voi tehdä. Kuitenkin jatkuvaa selaamista ja pelaamista tulisi pyrkiä välttämään viimeiseen asti.

Aikuisilla on asiassa suuri vastuu, sillä lapsen ymmärrys asian vakavuuden osalta ei ole vielä riittävän kehittynyttä. Aikuisen tulisi myös tulla omalta osaltaan puhelimen tilalle ja pyrkiä tekemään lapsen kanssa asioita. 

Lapsi kuitenkin haluaa biologisista syistä viettää aikaa muiden ihmisten eikä laitteiden kanssa, mutta lapsi ei tätä tosiaan pysty itse sisäistämään, vaan se vaatii paljon vanhemmalta. Älypuhelinten osalta vanhempien olisikin syytä pysyä aina tiukkana ja valvoa sen käyttöä mahdollisimman pitkään.

Vakavat seuraukset

Liiallinen älypuhelimen käyttö vaikuttaa negatiivisesti moneen asiaan. Selkeimmät fyysiset asiat ovat väsymys ja unen puute, josta monet lapset ja nuoret kärsivät.

Tämä liittyy siihen, että puhelimen ääressä vietetään aikaa iltaisin ja öisin, jolloin aivot eivät pääse rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa. Toisaalta puhelin voi myös siirtää nukkumisen aloitusta aivan liian myöhäiseen kellonaikaan. 

Lasten unihäiriöt ovat yleisiä ja monet niistä valitettavasti liittyvät älylaitteiden käyttämiseen. Jopa viidesosa lapsista kärsii unen puutteesta.

Mikäli lastaan haluaa siis pitää turvassa niin fyysisiltä kuin psyykkisiltä ongelmilta, on puhelimen käyttöä valvottava ja rajoitettava.