Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa vaihtui viime vuoden lopussa. Arkkipiispan arvokkaiden liturgiseen asuun kuuluvien päähineiden eli mitrojen kanssa on toimittu kuitenkin niin, että arkkipiispa Elia käyttää kuitenkin samaa mitraa, kuin hänen edeltäjänsä Leokin. Koska edeltäjän käyttämät mitrat olivat Elialle kuitenkin hieman liian suuria, on ne nyt pienennetty uudelle arkkipiispalle sopivaksi. Työ tehtiin ortodoksisen kirkon käyttämässä hattuliikkeessä.
Asiasta kirjoittaa Aamun koitto.
Käytännössä mitrojen kokoa voidaan muuttaa tarkoitukseen, oikean kokoiseksi pingottuvan nahkaisen hikinauhan ompelemisella.
Arkkipiispalle piti Aamun koiton mukaan pienentää yhteensä viisi samettipintaista mitraa.
Mitra voi kutistua myös itsekseen, joten toisinaan on tarvetta mitran suurentamiselle. Aamun koiton haastatteleman ylidiakoni Andreas Salmisen mukaan Haminan piispa Sergei toi mukanaan Helsinkiin mitran venyttimen. Mitra asetetaan sen päälle ja sitten sitä ruuvataan hitaasti suuremmaksi. Salmisen mukaan kevyt kostuttaminen edistää venymistä.
Aamun koiton mukaan mitrojen mittojen muuttaminen tulee merkittävästi edullisemmaksi kuin uuden mitran teettäminen. Suomessa ei tällä hetkellä valmisteta mitroja, joten mahdolliset mitratilaukset lähtisivät kenties Ukrainaan, Kreikkaan tai Romaniaan. Romaniasta löytyy Bukarestin arkkihiippakunnan omistama pieni tehdas, jossa valmistetaan mitrojen lisäksi käsiristejä, sauvoja, evankeliumikirjan kansia ja muita kirkollisia tarvikkeita.
Lehti kertoo myös, että ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on kehottanut kiinnittämään huomiota ympäristöasioihin, minkä myös arkkipiispa Elia on huomioinut. Aamun koitto kirjoittaa, että yksi keino suojella luontoa on pidentää tuotteiden käyttöikää huolloilla ja korjauksilla, mikä nostetaan esiin myös Suomen ortodoksisen kirkon ympäristöohjelmassa. Tämä toteutuu mitrojen pienentämisessä. Hikinauhan voi tarvittaessa vaihtaa, eli samaa mitraa voi pienentää ja suurentaa lukuisia kertoja.
Mitraa käyttävät Suomen ortodoksisessa kirkossa osana liturgista asua piispat ja luostarin johtaja. Sen käyttöoikeus voidaan myöntää myös luostaripapiston edustajalle.
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa piispojen hiipat voivat periytyä edeltäjältä seuraajalle sellaisenaan tai korjailtuina. Tarvittaessa voidaan valmistaa uudelle piispalle myös täysin uusi hiippa.
Lue myös:
Ilmoita asiavirheestä